Хранене по време на бременност и кърмене

- най-важното за правилното развитие на бебето

Хранене по време на бременност
По време на вътреутробното развитие основна роля за здравето на бебето има храненето на бъдещата майка. Особено важно е тя да приема храна, богата на протеини и диетични фибри, а количествата на сол и захар да бъдат намалени до минимум. Особено внимателни към количеството и качеството на храната трябва да бъдат бременните с многоплодна бременост.
Период на млечно хранене
През първите 5 месеца бебето се храни изцяло с мляко. След 140 млн години еволюция природата е сътворила перфектната храна – кърмата. Тя е съобразена с незрелостта на храносмилателната система. В нейния състав са включени всички необходими хранителни и защитни вещества за правилното развитие на бебето. Тя съдържат и специални хранителни фибри – така наречените ПРЕБИОТИЦИ. Те са изключително важни за развитието на полезната чревна флора на кърмачето. В кърмата се съдържат над 200 защитни фактора, които поддържат имунната система на бебето. При недостатъчно количество или липса на кърма, тя може да бъде заместена от мляко за кърмачета. Млякото за кърмачета е със специално адаптиран белтъчен състав, който максимално се доближава до състава и качествата на кърмата. За разлика от кърмата, кравето мляко съдържа 2 пъти по-малко млечна захар, 2,5 пъти повече протеини и 3 пъти повече минерали, които вредят на незрелите органи на бебето. Кърмата и кравето мляко съдържат и различен вид протеин, затова е изключително важно бебето да приема храната, която е естествена за неговата храносмилателна система и не я натоварва. Чрез различните формули за здрави кърмачета се осигурява плавен преход към консумацията на краве мляко.
 
kurmene
 
Хранене на кърмачката 
За осигуряване на оптимално количество кърма, майката трябва да приема допълнително около 200 ккал дневно. По време на кърменето нарастват потребностите от белтък, калций, фолиева киселина, витамин А и витамин С. За да се осигурят достатъчни количества е особено важно кърмещата жена да се храни пълноценно и разнообразно.
Тя трябва да включва в ежедневневто си меню:

  • високобелтъчни храни  – месо, риба, яйца, ядки или бобови храни, в комбинация със зърнени храни
  • кисело мляко и млечни продукти
  • 350-400 гр. плодове и зеленчуци.

Приемът на течности също е много важен.
Дневно трябва да бъдат приемани около 8-10 чаши течности, под формата на нискоминерализирана вода, айрян и плодови сокове без захар.  Оценка на правилното хранене на майката се прави чрез измерване на бебето на ръст и тегло. За сравнение се ползват най-съвременните стандарти, определени от Световната Здравна Организация.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top