Упражнения за разтягане

- виж тук

Кога за последно правихте някакви упражнения? Каквито и да било. Кога за последно спортувахте? Ясно е, че почитателите на физическата активност намаляват все повече, но това крие доста опасности за здравето.
 
Не е задължително да ходите на фитнес или аеробика, да тичате в парка, да скачате на въже. Достатъчно е да правите дълги разходки, да се качвате и слизате пеша по стълбите и да, да правите всеки ден упражнения за разтягане.
 
Хубавото е, че не ви е нужно нищо освен малко свободно място в стаята и 5 – 10 минути време. Ползите от упражненията за разтягане са следните:
Разтягане
1. Благодарение на тях оставете подвижни и гъвкави. Вероятно ви се случва често – седите пред компютъра час – два и като станете, сте схванати, имате нужда да се протегнете. Всичко ви боли, костите ви пукат. Е, когато не се разтягате достатъчно тялото ви се чувства по същия начин перманенто. Остава схванато, не е толкова подвижно. Откривате го, когато се опитате да се наведете до пода без да приклякате, за да вдигнете нещо. Или щом се протегнете към някой по-висок рафт. Всекидневните упражнения за разтягане решават тези проблеми.
 
2. Поддържате координацията и равновесието си в отлична форма. Което значи, че е по-малко вероятно да паднете и да си счупите нещо. А и способността да се пласирате добре в пространството ви дава друго самочувствие и самоусещане.
 
3. Стимулирате кръвообращението си. Ако правите упражненията непосредствено преди да започнете работа, ще усетите колко по-концентрирани и освежени сте, отмятате задачи с лекота.
 
4. Намалявате стреса, мускулите ви се отпускат. След упражненията по разтягане се чувствате по-комфортно в тялото си.
 
5. Облекчавате болките в гърба и кръста си. Почти всеки, който работи всекидневно и продължително на компютър, страда от болки в гърба и кръста. Редовното правенена упражненията за разтягане е ефикасен начин да се справите с тях.
 
Внезапното откритие, че тялото не ви се подчинява, обаждат се всякакви болежки и движенията ви са ограничени може да бъде доста травмиращо. Не чакайте да го изпитате. Започнете да правите упражнения за разтягане всеки ден – сутрин или след като сте седели дълго време пред компютъра. В началото ще ви е трудно. Не прекалявайте, напредвайте бавно, бъдете упорити. Още в края на първата седмица ще усетите как тялото ви си връща гъвкавостта и подвижността.
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top