Трънка – ползи

- вижте ги

Виждали сте нейните малки, лилави плодове. Тананикали сте си, поне веднъж, песничката „кацнал бръмбар на трънка и започнал да бръмка“. Знаете ли обаче за какво може да използвате растението? Тази простичка, леко невзрачна билка може да ви помогне много.

Основно е известна със своето противовъзпалително действие и с високото съдържание на пектин, което я прави подходяща за подобряване на храносмилането и регулиране работата на червата.

Но всъщност различните ѝ части се използват с различни цели.

 Трънка 2

Плодовете на трънката

Съдържат витамин С и Е, пектин, целулоза, каротин, глюкоза и фруктоза, кумерини, флавоноиди.

Сокът трънка има антибактериално действие. Препоръчва се при стомашно-чревни разстройства. Прилага се и външно – като компреси – при някои кожни заболявания.

Цветовете на трънката

Имат успокояващо действие, помагат за прочистване на организма и стимулират метаболизма. Имат облекчаващ ефект при възпаление на бъбреците.

 Трънка 3

Листата на трънката

Всеобщото мнение е, че тази билка има запичащо действие. Листата ѝ обаче действат разслабващо. Освен това са отличен диуретик. Пиенето на отвара от тях се препоръчва при цистит. В случай на възпаление на устната кухина се препоръчва само жабурене с нея.

Корените на трънката

Имат потогонно действие и са ефективни за сваляне на висока температура.

Според народната медицина билката може да помогне при авитаминоза и нарушена обмяна на веществата. Освен това към нея се прибягва и за общо укрепване на организма и повишаване на тонуса.

Ако харесвате стипчивия вкус на трънката, но не искате да си варите чайове и отвари, погледнете този продукт: Weleda – биоелексир от трънка за енергия и тонус. Към билката е добавен органично отглеждан лимон – за допълнителна доза витамин С и енергия, захарна тръстика и мед.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top