Соево мляко

– ползи за здравето

Соевото мляко се прави лесно в домашни условия. Към него можете да добавяте сладко, ядки, мед и каквото ви хрумне, за да го превърнете във вкусотия, любима на малки и големи. Още по-хубавото е, че то е полезно за здравето.

Соята съдържа много фибри, минерали, протеини, витамини и есенциални мастни киселини. Те се запазват и в соевото мляко, което е значително по-вкусно за консумация. Вижте кои са основните ползи за здравето ви, ако го пиете редовно.

Намаляване на лошия холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания

Мазнините в соевото мляко са ненаситени с нулево съдържание на холестерол. В соевото мляко се съдържат и съставките, които инхибират транспортирането на лош холестерол в кръвта. Затова то се препоръчва на хора, които са с висок холестерол или при тях рискът от сърдечно-съдови заболявания е по-висок.

Укрепване на кръвоносните съдове

Соевото мляко е една от немногото храни на растителна основа, богати на омега 3 и омега 6 мастни киселини. Те, в комбинация с мощни фито антиоксиданти, защитават кръвоносните съдове от увреждания и кръвоизливи. С тяхна помощ кръвоносните съдове стават по-гъвкави и по-устойчиви на промени в кръвното налягане.

Соево мляко

Помага при свалянето на излишни килограми

Соевото мляко е с много по-ниско съдържание на захар от обикновеното и с високо съдържание на фибри. Затова можете да го включите спокойно в диетата си за отслабване. Освен това мононенаситените мастни киселини в него подтискат чревната абсорбция на мазнини. Когато пиете соево мляко имате усещане за ситост по-дълго време.

Облекчава симптомите на менопаузата

По време на менопаузата рязко спада нивото на естрогена при жените. В соевото мляко има фитоестроген, който е негов ефективен заместител. Консултирайте се с лекар, нека той ви изпише и медикаменти за лечение, но не пренебрегвайте силата на соевото мляко.

Намалява риска от остеопороза

Смята се, че фитоестрогенът, който се намира в соевото мляко, помага за ускоряване процеса на усвояване на калций от организма. Така се намалява загубата на костна маса.  

 

Добре е да знаете също, че хората, алергични към животинско прясно мляко са много повече от тези, алергични към соево прясно мляко. Ако на вас ви понасят добре и двете, можете просто да ги редувате. Какво по-хубаво от разнообразна и вкусна храна?

Прочетете още:

Соеви продукти 

Тофу – соевото сирене

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top