Соеви продукти

Най-разпространените готови продукти са соево мляко, брашно, масло и тофу...

Какво знаете за соята и най-вече за соевите продукти? Че са полезни, че се използва от вегетарианците за заместител на месото, че от нея се правят сирене, брашно и мляко? Ако не сте запален почитател на здравословното хранене, вероятно с това се изчерпват познанията ви.

За да се получат соеви продукти, соята се кисне във вода минимум 12 часа. След това се пасира, отново във вода, и по този начин се отделя млякото. По време на производствения процес от соевото мляко се отделят твърди части, които вегетарианците използват при готвене като заместител на яйца. След като млякото е готово от него може да се направи тофу.

Най-разпространените готови продукти са соево мляко, брашно, масло и тофу. След изследвания учените откриват, че в млякото от соя има много висока концентрация на алуминий (10 пъти повече отколкото в животинското мляко) и липсват лактоза, холестерол и галактоза. Важно е да знаете, че соевото мляко не може да бъде заместител на животинското в менюто на детето ви.

Като цяло готовите продукти се получават по-начин, който намалява съдържанието им на полезни хранителни вещества. Ето защо не е добре да ги употребявате ежедневно.

Нещо повече, в самата соя се съдържат вещества, които подтискат функцията на важни за човека ензими. Тези вещества не се разграждат изцяло при топлинна обработка и могат да са причина за забавяне на растежа или пък проблеми с щитовидната жлеза.

Другият вариант е соята да бъде подложена на по-различен тип обработка. Тогава тези вещества се неутрализират, но тъй като процесът на обработка включва употреба на токсични вещества, в продуктите има голямо количество нитрити.

Всъщност може да се каже, че в умерени количества соята е подходяща за жени с хормонални проблеми, както и за предпазване от остеопороза.

Не бива да разчитате на соевите продукти като на здравословен заместител на храни с животински произход. За да са полезни, те трябва да присъстват умерено в менюто на жената и минимално в менюто на мъжа, тъй като подтискат либидото му.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top