Силиконови зърна

Кога се ползват и крие ли рискове употребата им

Кога се ползват и крие ли рискове употребата им

Знаете, че на пазара се предлагат силиконови зърна и дори сте чували, че предпазват зърната от разраняване, но не сте много наясно за точната им функция, как се поставят, кога се ползват и има ли странични ефекти от тях. Ще ви дадем основната необходима информация в поредица от две статии. Но първото и най-важно нещо, което трябва да знаете е: силиконовите зърна не предпазват зърната ви от разраняване, те имат други функции.

 

Силиконови зърна – какво е това

Това е медицински силикон с формата на зърно, който се нахлузва върху зърното и прилепва към ареолата. На пазара могат да се намеря основно два вида силиконови зърна:

  • обикновени – периферията им е сферична;
  • контактни – при тях периферията е изрязана най-често като триъгълник  и позволява максимален контакт между кожата на майката и бебето.

В какви случаи се ползват силиконови зърна

Употребата им се препоръчва при:

  • проблеми със захапването на зърното на майката – ако то е много вдлъбнато, нееластично или плоско;
  • диспропорция между размерите на зърното и на устата на бебето;
  • слабо и дезорганизирано сучене;
  • вродени и придобити проблеми с небцето;
  • респираторни проблеми;
  • отказване на бебето да суче от гърдата, защото вече се е хранило от шишета.

Силиконови зърна

Има ли рискове при употребата на силиконови зърна

Много често майките се притесняват, че ако ползват твърде дълго силиконови зърна, може да увредят захапката на детето. Не са известни такива случаи. Дори при дългата им употреба, не се притеснявайте.

Рискът от намаляване на кърмата е далеч по-реален. Липсата на директен контакт между гърдата и устата на бебето води до 10 – 13% спад в кърмата. Затова и специалистите препоръчват допълнителна стимулация, когато ползвате силиконови зърна.

Друг възможен проблем е загуба на нормалното поведение за сукане. Ако не поставяте бебето правилно или ако поставяте силиконовото зърно в устата му, както се поставя шише. При втория случай може да се стигне до отказ на бебето да суче.

Очаквайте втората ни статия по темата със съвети за поддръжката на силиконовите зърна,  правилното им поставяне и правилното им поднасяне на бебето.

Прочетете още:

Компрес за кърмачки

Подплънки за кърмачки
5 неща за кърменето, които не знаете
Силиконови зърна – част 2

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top