Наскоро публикувахме статия по темата – „защо е добре да включим в менюто си артишок и аспержи“. Днес ви представяме две лесни и бързи рецепти с тях, които да пробвате.
Рецепта спанак и артишок на фурна
Необходими продукти:
Половин бурканче майонеза.
1 чаша пармезан – прясно настърган.
400 грама артишок, нарязан на едро.
250 грама спанак – отцеден и нарязан.
Половин чаша нарязани на ситно червени чушки.
¼ чаша настъргана моцарела.
Инструкции за приготвяне:
Изсипвате майонезата и пармезана в малка тавичка. След това слагате артишока, чушките и спанака. Отгоре изсипете настърганата моцарела. Покрийте тавичката с фолио и я оставете за 20 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Последните 5 минути, ако искате, можете да махнете фолиото и да оставите сиренето да се запече.
Сервирате с препечен хляб.
Рецепта за пролетна супа с аспержи
Необходими продукти:
1 чаша аспержи, нарязани на тънки филийки
1 чаша грах
2 моркова, нарязани на кубчета (получава се горе-долу 1 чаша)
1 стрък праз, нарязан на кубчета или на кръгчета, във всеки случай на ситно
1 стрък целина, също нарязана на ситно
2 скилидки чесън – смлени
2 чаши нарязан пресен спанак
2 – 3 червени картофа, нарязани на кубчета
¼ чаша пресен босилек
1 чаена лъжичка прясна мащерка
2 супени лъжици олио
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
5 чаши безсолно пилешки бульон
2 супени лъжици настърган пармезан
Инструкции за приготвяне:
Задушавате праза, морковите и целината. Добавяте солта, черния пипер и чесъна, като разбърквате непрекъснато. Добавяте пилешкия бульон, слагате в него картофите и спанака, и оставяте всичко да ври на средно силен котлон. Когато картофите омекнат, прибавяте граха и аспержите. След 5 – 6 минути слагате мащерката, босилека, солта и черния пипер. Оставяте да ври още 7 – 8 минути, махате супата от котлона и я сервирате в купички, поръсена с пармезан.
Звучи вкусно, нали?