Рефлуксът при бебетата

– опасен ли е?

Чували сте, че бебетата повръщат. Но когато вашето малко съкровище започне да връща млякото си, настръхвате и ви връхлитат притеснения. Какво му е, защо повръща, не повръща ли твърде често и твърде много, как да му помогнете?

Защо бебетата повръщат?

Всички жизнени системи на новороденото са незрели и недоразвити. Това се отнася и до стомашно-чревния тракт. Така нареченият долен езофагеален сфинктер е мускулната клапа, която затваря връзката между хранопровода и стомаха и пречи на храната и стомашните сокове да се връщат нагоре. При бебетата обаче той все още не изпълнява добре функциите си и млякото, примесено със стомашни сокове, често тръгва обратно по хранопровода. Това се нарича рефлукс и обяснява повръщането при най-малките.

Дори когато не завършва с повръщане, рефлуксът причинява на бебето ви неприятни преживявания. От устичката му тече мляко, то плаче след оригване и/или повръщане, хълца, извива се и се изпъва назад.

Опасен ли е бебешкият киселинен рефлукс?

Киселинният рефлукс е типичен за новородените. Около четвъртия месец той е в пика си. С времето започва да затихва, до около годинката все още се наблюдава при около 5-10% от децата. Ако се случва и след втората година, трябва да потърсите лекар.

Вероятно ви се струва, че бебето повръща много. Но реално едва ли повърнатото е повече от две лъжици. Важен показател, дали става дума за обичайния бебешки рефлукс или за болестно състояние, е общото поведение на бебчо. Когато той през повечето време е весел, храни се добре и наддава нормално, няма за какво да се притеснявате. Но ако детето ви е раздразнително, отказва да се храни, повръща струйно и/или големи количества, явно изпитва болка в гърдите, не спи спокойно и не наддава на тегло, време е да потърсите лекарска помощ.

Как да помогнете на бебето при рефлукс?

Задачата в случая е да попречите на млякото и стомашните сокове да се върнат към хранопровода. За целта: 

  • не прехранвайте бебчо – въведете режим с по-чести, но по-малки хранения;
  • дръжте го максимално изправен при хранене и поне 20-тина минути след това;
  • постарайте се биберонът да пуска по-малко;
  • следете да не поглъща много въздух – примерно при лакомо сукане, при твърде малък или твърде голям биберон;
  • оставяйте го да се оригва по време на хранене;
  • поставяйте го да лежи и спи по гръб, като постелята му е под наклон около 30 градуса.

Може би опитни жени ще ви посъветват да сгъстите млякото – примерно с оризова каша. Но при кърмата тя няма да има кой знае какъв ефект. Ферментите в майчиното мляко действат бързо и я разреждат. А когато храните съкровището си с адаптирано мляко, по-добре се консултирайте с лекаря и при нужда давайте специализирана формула. Тя е по-гъста и задържа храната в стомахчето. В първите месеци детето расте бързо – проверявайте, дали памперсът и дрешките му не са отеснели и не притискат коремчето.

Повръщането на бебето е неприятно и повърнатото мляко има характерна миризма. Но е неизбежен етап от естественото му развитие и до няколко месеца ще го израсне. Бъдете търпеливи.

Прочетете още:
„Хранене на новороденото – какво не знаем за успешното кърмене“
„Млека за кърмачета – 5 неща, които не знаете за тях“
„Захранване на бебето“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top