Природни средства за борба с махмурлука

- болки в главата...

„Стига си тропала!” – ако искате да извикате това на котката, докато тя се изнизва от спалнята ви, положението е ясно – снощи малко сте прекалили с алкохола. Идват празници и колкото и да внимавате, най-вероятно поне веднъж ще ви се случи да се събудите с тежък махмурлук. Как да се спасите от него, за да не опропастявате целия си следващ ден и най-вече, за да не убиете невинната си котка?

Направете си стабилна закуска – бъркани яйца, зеленчуци, чаша портокалов сок (по възможност истински, не от кутия), препечени филийки с масло. От алкохола кръвната захар пада и е добре първо да се погрижите да нормализирате нивото й. В яйцата има таурин, който подобрява работата на черния дроб. Зеленчуците са богати на антиоксидантни, а сокът е богат на витамин С.

Ако не обичате яйца или в момента не разполагате с такива, доберете се до място, на което правят хубава пилешка супа. Една пилешка супа с хлебче ще ви подейства ободряващо и ще вдигне нивото на кръвната захар.

Приемът на повече калий е най-бързият начин да се отървете от махмурлука. Затова яжте банани – те са богати на магнезий и калий и успокояват стомаха ви. Може да си направите и каша от банан, мед и мляко. Тя наистина ще премахне главоболието и тежестта в стомаха ви като с магическа пръчка.

Не обичате банани? Яжте от 2 до 6 чаени лъжички мед на всеки 20 минути от събуждането си, докато не стане готова закуската. Медът съдържа вещества, които помагат на организма ви да разгради по-бързо алкохола.

След закуската си направете чай от джинджифил. Той успокоява неразположението в стомаха, което обикновено съпътства махмурлука и предотвратява гаденето.

Чаят от вратига пък може да замести аспирина – има същия благотворен ефект и не вреди на стомаха.

Можете да пиете и ментов чай или направо да дъвчете листа от мента. Тя има газогонно действие и ще ви облекчи бързо.

Пийте сокове. Много.

Домашно направената лимонада съдържа всичко необходимо за борба с махмурлука – лимони, мед и джинджифил. Чорбата от кисело зеле е класика, а можете да опитате и черно кафе с изстискан в него лимон.

Можете да похапвате сурово зеле, да се отървете от главоболието, като ядете райска ябълка или да си купите силимарин – бял трън – под формата на капсули и да пиете от него.

Пробвайте някое от тези естествени средства, вместо да пиете хапче против махмурлук. Те са по-ефективни и напълно безвредни за организма ви.

Междувременно дишайте, дишайте дълбоко – колкото повече кислорд поемате, толкова по-бързо ще се разгради алкохолът в кръвта ви.

Ентусиасти твърдят, че ако направите малко физически упражнения, махмурлукът ще се изпари на секундата, но ако можехете да извършвате толкова сложни дейности, вероятно изобщо нямаше да имате махмурлук, нали?

Прочетете още:

 Празниците и алкохолът

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top