Нийм – какво е това?

Сигурно сте мяркали това име по етикетите в дрогериите.

Знаете ли какво е нийм? Сигурно сте мяркали това име по етикетите в дрогериите.

Нийм е вечнозелено дърво, което расте в по-сухите райони на Индия и Югоизточна Азия и в някои части на Африка. Всички негови части – листа, плодове, семена, кора – се използват в козметичната и фармацевтичната индустрия. В Индия нийм се прилага и в аюрведическата медицина при решаване на кожни проблеми. Индийките го използват и при ежедневните си грижи за кожата.

Какви полезни свойства има нийм

Противогъбични – ще срещнете нийм в съставката на много продукти против гъбички. Има и рецепти с етерично масло от нийм, които можете да си приготвите у дома и са толкова ефективни, колкото и готовите кремове.

НиймАнтибактериални ­ и антимикробни – унищожава бактериите и микроорганизмите.

Успокоителни – доказано е, че нийм действа като болкоуспокоително.

Противовъзпалителни – предотвратява възпалителните процеси, намалява започнало вече подуване и успокоява болката.

Освен това, в нийм се съдържат антихистамини и вещества, които отблъскват насекоми и редица градински вредители без да влияят зле на пчелите, птиците, гущерите. Спрей с нийм против инсекти може да се използва като превантивня мярка.

Нийм и кожни проблеми

Проведени са редица изследвания, които доказват, че нийм има изключително ефективно действие при лечение на акне, екзема и псориазис. Специално за акне се препоръчва комбинацията от сапуни и лосиони с нийм и зелен чай. Или само тоник за лице с нийм и сапун с кокосов орех. Заради антибактериалните си свойства нийм прочиства кожата от бактерии по естествен път и заедно с кокосовия орех й действа успокояващо и хидратиращо, и симптомите на акне намаляват или изчезват напълно.

Маслото от нийм съдържа голямо количество витамин Е, богато е на омекотители и мастни киселини и има силно хидратиращо действие. Препоръчва се за суха и/или напукана кожа и е подходящо за деца.

Гъбички, брадавици, херпеси и нийм

Доказано е, че нийм се справя отлично с локални гъбични инфекции и вирусни заболявания като гъбички по ноктите, брадавици и херпеси. Облекчава сърбежите, успокоява кожата, убива бактериите и вирусите.

  

Етерично масло от нийм

Най-добро е студено пресованото масло от нийм. То е със силна, остра миризма и трябва да се държи на хладно място, за да не намалее действието на полезните му съставки. Комбинира се чудесно с розово масло, масло от здравец, лавандула и иланг-иланг.

Очаквайте скоро и рецепти за направата на домашни маски и мехлеми с нийм, които ще направят кожата ви гладка, мека и красива.

Прочети още:

Лукума – какво е това

Базово масло от пореч
Худия

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top