Настинка и грип по време на бременност

- какво да правим

Когато сте бременна, имунната ви система отслабва и вероятността да се разболеете от настинка или грип се увеличава чувствително. Ако е само настинка, се чувствате дискомфортно, тече ви носа, но не ви се случва нищо по-сериозно от това. Ще вземете мерки, разбира се, но няма място за притеснения. Грипът е по-големият проблем. Високата температура определено е опасна за бременните дами. Затова се пазите, обличате се добре и се успокоявате с мисълта, че в жегите няма как да ви дойде до главата проблемът с болките в гърлото и течащия нос. Дано сте прави. Но ако все пак се разболеете от настинка или грип, докато сте бременна, ето какви мерки можете да вземете.

Почивайте си. Много. Не ходете в офиса, не се опитвайте да свършите всичката работа на света. Полегнете си, завийте се и помолете вашия партньор да се погрижи повече за вас през следващите няколко дни.

Пийте вода. Много. Не позволявайте на организма ви да се обезводни.

Пийте колкото се може повече топли, безкофеионови течности – билков чай и бульони.

 бременност и настинка

Пийте прясно изцедени сокове от плодове, които съдържат много витамин С.

Той ще стимулира имунната ви система.

Яжте силна храна. Необходим ви е цинк – ще ви помогне да се преборите с микробите. Затова наблегнете на месото – говеждо, свинско. (Цинк има и в морските дарове, стига да не ви става лошо само от мисълта за тях.

Хапвайте яйца, кисело мляко, пшенични зародиши. Не пренебрегвайте и зеленчуците – броколи, червено зеле, спанак, чушки и домати. Подправяйте храната си с чесън, карамфил, канела и кардамон. Те имат чудесно антивирусно действие.

Хранете се добре, за да победите болестта по-бързо.

Поддържайте въздуха в стаята влажен и си правете гаргара със солена вода. Това облекчава болките в гърлото ви. Можете да си правите и парна инхалация или назална промивка със сол, вода и сода за хляб. Това ще ви спаси от главоболието и ще ви позволи да дишате спокойно. Ако искате, пробвайте да овлажнявате носните си проходи с физиологичен спрей. Внимавайте, не купувайте нищо, към което са добавени медикаменти.

Вземете продукт, който съдържа парацетамол, ако ви тресе и се оплаквате, че ви болят цялото тяло и главата. Тези медикаменти се смятат за безопасни. Не пийте нищо, което съдържа аспирин или ибупрофен. Те могат да попречат на развитието на плода, особено в началото на бременността.

Ако не се почувствате по-добре след втория ден, посъветвайте се с лекаря си какво да предприемете.

Прочетете още:

Алергии по време на бременност

Хомеопатия и бременност
5 неща за кърменето, които не знаете

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top