Напукани крака и ръце

 – как да се справите 

Напуканите пети и ръце са грозна картинка, но проблемът съвсем не е само естетически. Пукнатините болят, ако са по-дълбоки – кървят, затрудняват използването на ръцете и правят всяка стъпка мъчение.

Как се стига до напукани ръце и крака?

Когато кожата стане много суха, тя губи еластичността си и защитната си бариера, сякаш се свива и започва да се напуква. Пукнатините са отворен вход за болестотворни микроорганизми, лесно се инфектират и възпаляват. Дълбоки пукнатини (фисури) се появяват най-често на пръстите на ръцете и на петите.

Епидермисът на петите е принципно по-сух и удебелен. Когато натоварването върху петата е по-голямо и по-продължително, подкожната мастна възглавничка се разплесква и разширява, кожата се разпъва настрани и – особено ако е суха – започва да се нацепва.

На какво се дължат напуканите ръце и крака?

Изсъхването и напукването на кожата може да се дължи на:

  • недостиг на витамини (Е, В3, С) и минерали (цинк);
  • наследственост;
  • неудобни обувки, които не прилепват добре към крака, трият петата, имат много тънка подметка или са с отворена пета;
  • прекомерно тегло, повишаващо натоварването върху стъпалата;
  • продължително стоене прав върху твърди настилки;
  • неправилна походка, плоскостъпие;
  • често ходене бос, замърсявания при работа в градината и други дейности;
  • инфектиране с гъбички;
  • различни кожни заболявания – екзема, псориазис, дерматит;
  • системни заболявания като диабет, хипотиреоидизъм, и др.

Как да си помогнете при напукани ръце и крака?

Нанасяйте овлажнители и омекотители веднага, щом внимателно попиете водата след миене. Когато кожата ги поеме, нанесете отгоре оклузивен овлажнител – диметикон, ланолин, вазелин и др. Той пречи на загубата на вече наличната в кожните слоеве влага. Обикновено е мазен, и поставянето на памучни ръкавици и чорапи – особено преди сън – е много добро решение. Само за няколко дни резултатът е видим.

За изтъняване на удебелената, груба кожа на краката и ръцете подходящи са така наречените кератолитици. Те разхлабват повърхностния слой от мъртви клетки и улесняват отстраняването му. Това ѝ позволява да диша и да задържа повече влага. Кератолитици са карбамидът, салициловата киселина, алфа хидрокси киселините. Някои от тях са едновременно и овлажнители – като карбамида.

Изтърквайте загрубялата кожа с пемза, но много внимателно. Използването на груби пили, остъргването с остри инструменти много често води до наранявания, които задълбочават проблема.

На пазара се предлагат както омекотяващи и лечебни кремове и мехлеми, така и течни превръзки, особено подходящи за по-дълбоките пукнатини. Те могат да са под формата на течност, спрей или гел. Изолират фисурите от външната среда, намаляват вероятността за инфекции и разраняване и подпомагат бързото им заздравяване.

Ако до десетина дни няма видимо подобрение на напуканата кожа, положението се влоши или пък пукнатините се възпалят и кървят, търсете дерматолог.

Предпазване на кожата на краката и ръцете от напукване

Със сигурност знаете, че не бива да се къпете и миете с прекалено гореща вода и със сапуни с висока алкалност – и двете допринасят за изсушаване на епидермиса. Ако кожата ви проявява признаци на сухота, съкратете ваната или душа до десетина минути. Попивайте нежно, вместо да търкате с кърпата.

При домакински и всякакви дейности, свързани със замърсяване, носете подходящи ръкавици. Обърнете особено внимание на обувките си – те трябва да са достатъчно широки, за да не травмират краката ви, да са с подметка, която добре изолира от настилките и да са с по-широк и стабилен ток, който не променя походката.

Помислете за храненето си. Важни са не само калориите, но и хранителните вещества, които ви доставя то. Недостигът на витамини, минерали, протеини много бързо се отразява на кожата и влошава състоянието ѝ. При нужда използвайте подходящи хранителни  добавки.

Прочетете още:
„Овлажнителите – видове и функции“
„Здрава кожа на ръцете – как да я запазите през зимата“

„Грижа за краката през есента“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top