Минимум козметика

за поддържане на здрава кожа

Защо да използвате по-малко козметични продукти за поддръжка на кожата?

Няма проблем да използвате много козметични продукти, ако това ви забавлява и ако не ви дразнят, но спокойно можете да се справите и с малко. Използването на по-малко козметика е препоръчително поне от две гледни точки:

  • означава по-малко изхабен материален ресурс и по-малко замърсяване;
  • грижата в 5, 8, 10 стъпки е прекалено много и е по-скоро добра за производителите на козметика, не за вас самите. В този смисъл дори се появи нов термин – скинимализъм – от минимална грижа за кожата.

Замислете се – твърде честото почистване премахва себума. Епидермисът остава сух и незащитен. Появяват се проблеми и несъвършенства. Необходими са ви все повече серуми, масла, овлажнители… Те няма да са нужни, ако просто оставите себума на мястото му. Или пък – премахването провокира свръхпроизводство му и поява на акне – и потребността от още и още мазила за лечението му. Прекомерното ексфолиране отваря нова голяма тема – за нарушената повърхност на кожата, за щетите от постоянното ѝ изтъргване, повишената ѝ чувствителност, възпаленията, уврежданията от слънцето и т. н.

Да не говорим, че десетките химически съставки във всеки козметичен продукт се натрупват на лицето ви, някои от тях взаимодействат. Изобилието от активни молекули постепенно води до повишена чувствителност и много често е причина за отключване на алергичен контактен дерматит.

Необходимият минимум са 3 – до 4 козметични продукта

Здравата кожа – особено при здравословен начин на живот – е в състояние да се поддържа сама. Вие можете само да подкрепите работата ѝ.
Необходими са ви:

Почистваща формула

С нея премахвате всяко замърсяване – мазнина, прах и нечистотии, мъртви клетки. Прилагайте го сутрин и вечер. При изявена сухота и чувствителност почиствайте с препарата само вечер, сутрин изплаквайте с вода или мицеларен продукт.

Овлажнител

Той е за подкрепа на защитната хидролипидна бариера на кожата, поддържа я мека и гъвкава. Също нанасяйте сутрин и вечер след почистване, а при суха и чувствителна кожа изберете специализиран продукт.

Слънцезащитен крем

Той трябва да е с фактор 30 и по-висок – пази от несъвършенства, ранно остаряване и рак на кожата. Прилагайте го всеки ден без изключения!

За няколко седмици редовно прилагане на трите основни стъпки, повечето налични кожни проблеми се успокояват. Ако все пак се окаже, че не всичко е наред, ще са ви необходими и допълнителни козметични продукти – в зависимост от проблема. И балсам за устни – евентуално.

Правила за ограничаване на козметичните продукти

  • Въвеждайте само един нов козметичен продукт поне за две седмици. Така ще разберете действа ли той или не и ако е безполезен, няма да тормозите кожата си с него. От друга – ако се случи раздразнение или алергична реакция, ще знаете от какво е.
  • Използвайте само една формула срещу определен проблем – примерно, когато вече прилагате една ексфолираща киселина, още една няма да подобри резултата, но може да предизвика раздразнение на кожата.
  • Бъдете търпеливи. На всеки козметичен препарат му трябва време, за да подейства. По-рано от две-три седмици едва ли ще забележите някакъв резултат. На някои са им нужни и месеци приложение.
  • Подходящия козметичен продукт можете да  откриете след няколко проби и грешки – или след консултация с дерматолог.

Здравата кожа наистина се поддържа сама. При здрав микробиом няма нужда от всекидневно почистване с козметична формула – освен ако не носите тежък грим. Тя също така се справя отлично с овлажняването и със задържането на влагата в себе си. Можете дори да пробвате да спрете овлажнителя. В началото епидермисът изпитва липсата му и реагира със сухота и дразнене, но до около 5 седмици възстановява собствените си механизми за овлажняване.

Единственият козметичен продукт, който за специалистите си остава задължителен, е слънцезащитният крем с поне SPF 30. Използвайте най-добре крем на минерална база (цинков оксид, титаниев диоксид) и минимум странични добавки.

Кожата ви е уникална като вас самите. Наблюдавайте я внимателно. Каквото работи при други, при вас може да не работи и обратното. Вслушвайте се в нея и бъдете мили с нея! Тя ще ви се отблагодари.

Прочетете още:
„Напукани крака и ръце – как да се справите“
„7 причини за преждевременно стареене на кожата“

„Смокини за гладка кожа и здрава коса“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top