Метличината

- полезни свойства

Метличината е изящно, простичко цвете, което винаги привлича погледите с красотата си. Сигурно и вие сте си брали букети от него по време на някой излет. А ако не сте, то убедени сме, че разкажем ли ви за полезните му свойства, тутакси ще поправите този пропуск.
Египтяните вярвали, че метличината има силата да възкресява мъртвите. В гробницата на Тутанкамон са открити десетки венци, оплетени от нея. Очевидно свойствата на това цвете не били чак толкова чудодейни и през 17-ти век започнали да го използват като лечебно средство при очни заболявания. (И били доста по-близо до истината!) Метличината се препоръчвала и на всеки, който бил застрашен от възможността да сложи очила.
 
Как може да се използват полезните свойства на метличината в наши дни?
 
За гладка кожа и уморени очи
Домашно направеният лосион от метличина връща тонуса и енергията на уморените ви очи и намалява напрежението в тях. Прави се много лесно: 1 супена лъжица листа от метличина се накисват в 1 чаша вряща вода. След 5 минути прецеждате получената смес, охлаждате я и лосионът ви е готов.
Можете да си правите и студени компреси с тази смес. Това също ще има отличен ефект.
Метличината е включена  и в някои козметични продукти за очи – кремове, маски, лосиони. Те успокояват очите, премахват фините бръчици около тях и стягат кожата.
metlichina
За мека кожа
Взимате няколко цветчета от букета си с метличина и ги пускате в топлата вана, която току-що сте приготвили. Това ще успокои и омекоти кожата ви и ще ви накара да харесате отново нейната гладкост, да почувствате еластичността й.
За облекчаване на болка
Компрес с метличина се препоръчва за болки в ставите. Ако страдате от ревматизъм, оставете цветчета от метличина да се варят 5 минути. След това охладете сместа (така че да е поносимо топла, в никакъв случай гореща) и си направете лапа. Бързо ще почувствате облекчение.
Потърсете си метличина и изпробвайте силата й. Сигурни сме, че с отпочинали очи и без болка, светът ще ви се вижда още по-хубав.
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top