Летни обриви

- при възрастните
Летни обриви по кожата

Лятото идва освен с желание за по-леки дрешки, партита и пътешествия, и с повишаване на риска от обриви. Слънчева алергия, обрив след ухапване на насекоми или вследствие на прегряване – някои от тях са безобидни, други може да са сигнал за по-сериозен проблем. Запознайте се с различните обриви, причините за появата им – така ще можете по-адекватно да реагирате и да се справите с тях.

Топлинен обрив

Под мишниците, под гърдите, около слабините, в сгъвките на лактите и коленете се появяват малки червени петна, които сърбят неистово. Ако не вземете мерки, може да се появи лека болка и подуване на засегнатата област.

Причината за появата на този обрив е запушване и възпаление на потните канали.

Като цяло топлинният обрив е безобиден, но може и да е много ранно предупреждание за топлинен удар. Ако освен сърбеж, започнете да усещате неистова жажда, боли ви главата, повръща ви се, чувствате се замаяни и с лоша координация, най-добре е веднага да повикате „Бърза помощ“.

Ако нямате гореизброените опасни симптоми, просто охладете кожата си – душ с хладка вода, обтриване с лед на изринатите места (задължително през парче плат) и я оставете да диша.

Слънчева алергия

Някои хора получават обрив щом се изложат за малко по-дълго време на слънце. Деколтето, ръцете, лицето се покриват с малки пъпчици, които сърбят. Те обикновено се появяват в първите дни на пролетта или лятото, когато се изложите на по-силна пряка слънчева светлина и отшумяват от само себе си за няколко дни.

Кожни алергии

Пролетта и лятото са техните сезони. Плесен, полени, растителни и животински вещества, пясък, солена вода – всичко може да предизвика алергична реакция на кожата.

Ако усетите зачервяване, сърбеж и подуване на кожата, то непременно се консултирайте с лекар.

Летни обриви по кожата

Реакции на ухапвания и ужилвания

През лятото е царството на насекомите. Понякога е достатъчно само да ви полази някое, за да получите обрив.

Но най-често обривите се появяват в следствие на ухапвания и ужилвания. Нормално е ухапаното/ужилено място да ви боли леко, да се подуе и до няколко дни подутината да изчезне от само себе си.

Възможно е обаче да се получи и тежка алергична реакция. Наблюдавайте се, за да можете да реагирате максимално бързо, ако усетите сърбеж по цялото тяло, подуване на лицето, устните, езика. В този случай се нуждаете от спешна, ама наистина спешна медицинска помощ.

Хронични кожни проблеми

Те могат да се задълбочат през лятото, затова непременно се консултирайте с лекар преди да се излагате на слънце и да се къпете в басейн или в морето.

Като цяло, за да си спестите доколкото е възможно появата на обриви, спазвайте следните насоки:

  • носете леки, широки дрехи от естествени материи като лен и памук, които позволяват на кожата да диша;
  • стойте на сянка и на хлад в най-горещите следобедни часове;
  • пийте вода и си взимайте разхлаждащи душове;
  • посъветвайте се предварително с лекаря си какъв крем против кожни обриви можете да ползвате в случай на нужда.

Прочетете още: 
Летни обриви при децата
Летни обриви – как да се справите с тях?

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top