Кълнове

- обичате ли да похапвате кълнове?Те се делят се на три основни групи: житни, бобови и кръстоцветни.

„Да ям кълнове?! Ужас!” До преди няколко години това беше масовата реакция на хората, когато видеха рецепта за салата от кълнове в менюто на някое заведение или пък самия продукт на рафтовете в магазина. С течение на времето тази реакция се променя. Хората си дават сметка колко полезни са кълновете и как благодарение на тях бързо, лесно и евтино могат да разнообразят и подсилят менюто си. За да опитате и вие и да се уверите в полезността им, вероятно ви трябва малко повече информация за това какво са кълновете, какви са ползите от тях и как можете да си ги набавите. Това са и темите, които ще разгледаме в тази и следващите статии.

Всъщност вече сте яли кълнове. Няма човек, който да не е ходил на китайски ресторант. А една от основните съставки в китайската кухня са те. Използват се предимно такива от групата на бобовите растения – соя и китайскo зеле. Може би не са ви направили впечатление, защото сте ги приели като част от екзотиката на този вид храна.

Кълнове са растенията в момента на поникването, преди да са се появили първите същински листа. В този момент те са особено полезни за консумация – крехки и богати на аминокиселини, фибри, минерали и витамини – А, В, С и Е. Не случайно суровоядите и веганите ги консумират в големи количества. Така набавят на организма всички хранителни вещества, които са му необходими. Кълновете могат да заместят и яйцата и месото, тъй като са богати на протеини колкото тях, но без вредните холестерол и антибиотици.

 кълнове

Делят се на три основни групи: житни, бобови и кръстоцветни. Можете да използвате кълнове на почти всички растения. Изключение прави например обикновеният фасул, тъй като в него се образуват първоначално някои токсични вещества. За сметка на това кълнове от целина, тиква, лук, копър, слънчоглед, лен, кориандър, грах, броколи, леща и много други, са на ваше разположение. Особено предпочитана е люцерната, която в магазините ще намерите под името „алфа”.

Храните, които можете да приготвяте с кълнове, са доста разнообразни: салати, гарнитура към различни видове меса, супи, яхнии. Кълновете на лука, например, могат да заместят самия него във всяко едно ястие. Можете да научите и различни рецепти за приготвяне на подсилващи и енергизиращи смеси, които се приемат между храненията.

Важно е да не оставяте кълновете в хладилника, а да ги консумирате веднага, за да не губят полезните си свойства. За разлика от зеленчуците те нямат нужда от особено почистване. Само по-едрите могат да бъдат сложени за кратко в хладка вода. Важно е да не ги киснете много, защото поемат течността и после я пускат отново в процеса на готвене.

„Реших да пробвам. Къде мога да намеря кълнове?” Кълновете вече се предлагат в големите супермаркети, специализираните магазини за био храни и можете, ако решите, да ги отгледате в домашни условия. Не се притеснявайте, че семейството ви може да е недоволно от промяната на обичайното меню. Децата консумират различните кълнове с желание. Ако ги прибавяте постепенно към ястията, които по принцип сервирате, възрастните също ще започнат да ги приемат. Така ще можете да се погрижите за здравето и добрия апетит на всички, които обичате.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top