Кус-кус – ползи за здравето

Кус-куса е полезен за ...

Може би все още свързвате кус-куса с онова неприятно нещо със захар и сирене, което даваха в детската градина. Ако е така, съветваме ви да се оттърсите от спомена и да изпробвате да приготвите някоя рецепта с кус-кус, месо и зеленчуци или да отидете на марокански ресторант.

Кус-кусът е традиционна за Мароко храна, направена от малки топчета изсушен грис. Готвачите често заместват с него продукти като ориз или киноа, защото той е много по-здравословен и придава по плътен и богат вкус на ястията.

Включването на кус-кус в ежедневното ви меню определено ще подейства добре на здравето ви.

Калории

1 чаша кус-кус е равна на 176 калории или 8% от необходимите ви 2 000 калории на ден. Той е по-нискокалоричен от ориз или киноа и определено е подходящ за хора, които се опитват да контролират теглото си.

Протеини

Протеините ви помагат да поддържате енергията си. Стимулират изграждането на мускулите и достатъчното им количество е от съществено значение за бързото  зарастване на рани и възстановяване на кожата.

Кус-кусът е по-богат на протеини от другите зърнени видове. Една чаша кус-кус дневно ви набавя 12% от необходимото за деня количество.

Селен

Селенът е антиоксидант, който защитава кръвоносните съдове от атеросклероза. Състояние, при което в артериите се натрупва плака, те се стесняват и това повишава риска от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания. Храните, които съдържат голямо количество селен са доста редки. Кус-кусът обаче е една от тях. 1 чаша от него ви осигурява 43 мкг селен или 61% от необходимата дневна стойност.

Калий

Калият има няколко важни функции, включително регулиране на кръвното налягане и пулса. Сърцето се нуждае от калий, защото с негова помощ предотвратява появата на аритмия и на други сърдечни проблеми. 1 чаша кус-кус ви осигурява 91 мг калий или 39% от необходимата дневна доза.

Ако не ви хареса вкусът на кус-куса, винаги можете да спрете да го ядете. Преди това ви съветваме да опитате поне едно ястие с него. Току-виж сте открили още една вкусна храна, която освен това е полезна за здравето ви.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top