Куркума и куркумин

 – ползите, които носят
Куркума и куркумин

В опит да избягаме от агресивното нахлуване на химията и синтетичните добавки в храната и лекарствата, все по-често се обръщаме към билки и лечебни растения, познати от векове. Куркумата е едно от най-популярните сред тях.

Curcuma longa е подправка със златистооранжев корен от ботаническото семейство на джинджифила. Тя има завидна роля в кухнята и в традиционната медицина на Индия, Китай, Тайланд, Близкия изток и др. Използвана е също за боядисване на тъкани и като козметично средство. Растението е богато на фитонутриенти с благотворно влияние върху човешкото здраве. Основните специфични съединения, открити в него, се наричат куркуминоиди. Най-изследваният от тях е полифенолното багрило куркумин. На него се падат около 3% от теглото на корена и заслугата за характерния му жълт цвят.

В какви случаи е полезна куркумата?

Ползите от приема на жълтия корен се дължат основно на антиоксидантната и противовъзпалителна мощ на комплекса фитохимикали в него и особено на куркумина. През последните години се провеждат много изследвания, завършили с насърчителни резултати при:

  • хронични възпалителни заболявания – артрит, синдром на раздразнените черва, псориазис и др
  • болки – от мускулни до предменструален синдром;
  • метаболитен синдром;
  • хиперлипидемия (повишени нива на холестерола в кръвта) и висока кръвна захар;
  • сърдечни проблеми;
  • стабилизация на имунитета и преодоляване на инфекциите;
  • дегенеративни очни състояния;
  • бъбречни и чернодробни проблеми;
  • лошо  храносмилане и чревни заболявания;
  • безпокойство, нестабилно настроение, влошена памет и др.

Смята се, че куркумата помага при инсулт, деменции и Алцхаймер, за потискане на растежа на туморните клетки и забавяне на стареенето. Намира добро приложение в грижата за кожата – при акне, хиперпигментация, увреждания, преждевременно стареене, псориазис и екзема. Повишава енергията и жизнеността.

Защо да използвате хранителни добавки с куркумин?

Проблемът при куркумата е, че биоактивните растителни химикали в билката са трудноусвоими, част от тях бързо се разграждат и елиминират от организма, а куркуминът е с ниска бионаличност. Така пропускате ползите от куркумата при обичайния начин на използване – като съставка в ежедневното меню. Това донякъде може да се промени, ако консумирате куркумата с храни, богати на мазнини – куркуминът е мастноразтворимо вещество и мазнините ще подобрят усвояването му.

В хранителните добавки основният куркуминоид е с висока концентрация. В най-добрите продукти се използва стандартизиран екстракт с 95% съдържание на куркумин.

Неговата бионаличност се увеличава с 2000% и той става по-лесно достъпен за организма под влиянието на пиперина – основна съставка в черния пипер. Затова ефикасните формули с жълтия пигмент от куркумата съдържат и стандартизиран екстракт от черен пипер с 95% съдържание на пиперин в него.

Куркумата и съставките ѝ се смятат за безопасни. Поради по-високата концентрация на куркумина в хранителните добавки са възможни някои странични ефекти при прием на по-високи дози – гадене, диария. За вашата безопасност обсъдете с лекаря си дали е удачно да започнете прием на куркуминова добавка. Ако приемате различни медикаменти, може да се окаже, че са възможни нежелани лекарствени взаимодействия между тях и куркумина.

Куркума и куркумин

Together Health Curcumin

Ние ви предлагаме Together Health Curcumin. Всяка капсула включва – освен куркумин и пиперин – и натурален прах от златния корен, в който е запазен целият благотворен комплекс от биоактивни съставки. Така се възползвате едновременно от мощта и силата на концентрирания куркумин и максимално широкото защитно и тонизиращо действие на билката.

В производството на формулата се прилагат прости физични процеси без използване на химикали. Работи се с растения (куркума и черен пипер), отгледани без пестициди, прибрани в пика на узряването им. Съставките и готовият продукт се тестват от независими акредитирани лаборатории. Хранителната добавка е произведена във Великобритания и е подходяща за вегани.

Поръчайте Together Health Curcumin  и се възползвайте максимално от силата на на куркумата!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top