Как действа на организма

Знаете ли какво е Q10? Да, познахте, съставка на добрите кремове против остаряване. Освен това се използва като хранителна добавка. Научете повече за коензим Q10 и неговото въздействие върху организма ви, ако сте решили да я ползвате.

Какво е коензим Q10

Това е вещество, подобно на витамин, което може да бъде открито в сърцето, черния дроб, бъбреците и панкреаса. Организмът си го набавя – макар и в малки количества – от месото и морските дарове. Освен това той може да бъде и изкуствено синтезиран.

Каква е функцията му

Коензим Q10 участва в производството на АТР – молекула, която има функциите на нещо като акумулаторна батерия при трансфера на енергия. Затова се смята че Q10 осигурява енергия на клетките. Има и антиоксидантно действие.

Според проведени изследвания при хора, които страдат от високо кръвно, Паркинсон, заболявания на мускулите или СПИН, нивата на коензим Q10 са по-ниски.

Смята се, че може да е полезен при сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, проблеми с венците, Паркинсон и мускулна дистрофия.

Доказано е, че приемът на коензим Q10 увеличава издръжливостта на физическо натоварване, помага при хронична умора и косопад. Облекчава и намалява мускулните болки и в някои случаи има отличен ефект при мигрена.

Предполага се, че коензим Q10 е важен за:

удължаване продължителността на живота. При хора над 80 години нивата на Q10 се понижават и според някои теории възстановяването му би довело до по-дълъг живот.

 коензим Q10

Предотвратява или поне забавя дегенерацията на макулата при възрастни хора. Продължават да се провеждат проучвания дали приемът на лекарство, съдържащо Q10, ацетил-L-карнитин и омега-3 мастни киселини подобрява зрението.

Към момента за ефективността на коензим Q10 има много легенди и не чак толкова много доказателства. Има и странични ефекти. Безсъние и главоболие са най-безобидните от тях. Q10 не бива да се приема при определени болестни състояния и в комбинация с редица лекарства. Затова е добре да не взимате хранителната добавка на своя глава, а да се консултирате с лекар.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top