Как да изберем подходяща четка за зъби

Как си избирате...

Как си избирате четка за зъби? По цвета? По марката? Която е най-близо?

Да избереш правилната четка означава да се погрижиш за здравето и добрия вид на зъбите си. От значение са косъмът, големината на главата, дебелината на дръжката, това дали е електрическа, с движеща се глава или обикновена.

Косъмът на четката за зъби
 

По-добре е да е изкуствен. Естествените косми попиват влагата и са благоприятна среда за развитие на бактерии.

Повечето хора си избират четка със средно твърд косъм. За съжаление тя не е в състояние да изчисти цялата плака. Най-добре почистват четките с меки и заоблени косми, които могат да достигнат и между зъбите без да наранят венците. Не купувайте четка с твърди косми, освен ако вашият зъболекар не ви е посъветвал изрично да го направите. Тя, заедно с избелваща паста за зъби е в състояние да повреди емайла и да нарани венците ви.

Големината

Четките за зъби с по-малки глави са за предпочитане, защото можете спокойно да ги пъхнете между зъбите и бузата и да стигнете до кътниците. Ако четката е много голяма за устата ви, няма да достигате всички места, които трябва да бъдат почистени или ще нараните венците си. Затова преценете какъв размер четка би бил подходящ за вас. Колебаете се? Тогава просто изберете по-малкия размер.

Дебелината на дръжката

Трябва да ви е удобно. Дали ще е с гъвкава дръжка и подвижна глава или ще е най-обикновена четка, важно е да я чувствате добре в ръката си – не прекалено дебела и не прекалено тънка. Ако избирате четка за детето си, добре е тя да е с по-дебела дръжка, за да му е удобно или просто подберете няколко четки и го оставете да избере само.

Нормална или електрическа четка за зъби

Ако не можете да извършвате необходимите за почистване на зъбите и устната кухина движения, въпросът отпада от самосебе си – електрическата четка е необходимост за вас. Във всички останали случаи по-добре е да ползвате нормална четка за зъби. Ако искате допълнителна екстра, изберете такава, която на обратната страна на главата има чистачка за бузата и езика. Така ще можете да почиствате още по-добре устата, да премахвате бактериите и микробите, които са виновници за лошия дъх.

Добре е да сменяте четката си за зъби на 2 – 3 месеца. Ако сме ви убедили, че е необходимо да избирате внимателно четката си за зъби, то ето и още един съвет от нас: говорете със стоматолога си. Той най-добре знае какво е състоянието на зъбите ви и от каква четка имате нужда. Така ще ви е по-лесно да изберете правилната.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top