Каква козметика за коса ми е необходима

Ако косата ви е здрава...

Шкафа в банята ви е пълен с шишенца и кутийки. Етикетите им преливат от обещания, че ако ползвате точно този продукт, косата ви ще стане здрава, еластична, блестяща и красива. За съжаление, когато се погледнете в огледалото, не сте особено доволна от резултата.

Истината е, че колкото повече продукти използвате, толкова по-зле ще изглежда косата ви. Изберете тези, които са ви наистина необходими. Съобразете ги с типа коса, който имате: мазна, суха, нормална, изтощена. Бързо ще видите ефекта. Освен това ще освободите още малко място в банята.

Основното, без която не можете, е шампоан. Преценете какъв тип шампоан ще е подходящ за вашата коса и си купете него. Добре е да редувате поне две различни марки, за да се запази по-дълго ефектът им. Ако косата ви е здрава, не използвате сешоар и преса и не се боядисвате, шампоанът е всичко, което ви е необходимо.

Повечето жени ползват и балсам. Той е особено полезен, ако косата ви е тънка и изтощена. Всъщност, полезен е за всяка дама, която боядисва, къдри или изправя косата си. Във всички тези случаи структурата на косъма се уврежда и затруднява сресването. Ако не използвате балсам, а се опитвате да се справите само с гребен,  рискувате да я накъсате и да й навредите още повече.

Косата ви е мазна? Тогава в никакъв случай не използвайте балсам. По-добре редувайте измиването й с шампоан с измиване с катранен сапун.

Тя обаче се влияе добре от маски. Изберете си подходяща и я подхранвайте веднъж седмично. Тя може да е готова или домашно приготвена от различни билки, етерични масла и дори хранителни продукти.

За всеки тип коса има подходяща маска. Използвате и балсам? Имайте предвид, че тези два продукта не бива да се употребяват едновременно. В деня, в който слагате маска, просто забравете за балсама. Той придава блясък на косата и улеснява разресването й, а маската е тази, която подхранва косъма в дълбочина и се грижи за здравината и еластичността му. Тя се нанася в корените (балсамът се нанася на самия косъм) и трябва да стоите с нея доста по-дълго.

Стилизаторите за коса са няколко вида – гел, пяна, лак, вакса. Лакът е за силна фиксация на вече готова прическа, докато пяната помага по-скоро да създадете обем или да оформите косата така, както ви се иска. И двата стилизатора не слепват кичурите и не оставят следи. За ваксата не може да се каже същото. Много жени се отказват от употребата й, защото косата им се омазнява и слепва бързо. Ако сте с много къдрава и суха коса, можете да я намачкате с малко вакса след като излезете от банята и да я изсушите след това. При вас ефектът вероятно ще е добър.

Преди да ползвате преса задължително трябва да се намажете с термозащитен спрей, серум, крем или кристали за коса. В противен случай тя много бързо ще изгори и ще се изтощи.

Серум за обем, крем или пяна за оформяне на къдрици, шампоан оцветител, тоник, спрей за блясък – има още хиляди продукти, които могат да се окажат необходими за косата ви в една или друга ситуация. Но ако нямате нужда, изберете само основните козметични продукти, с които можете да я поддържате чиста и здрава и се придържайте към тях.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top