Имунизации

и реимунизации
Имунизационен календар - имунизации и реимунизации

Правите ли разлика между ваксинация и имунизация? Имунизацията е процесът на създаване на имунитет. Може да е пасивна, придобита по естествен път – след преболедуване от конкретната болест и активна – чрез ваксинация. Ваксинацията е вкарването в организма на ваксина – лабораторно разработена субстанция, предназначена за изкуствено създаване на имунитет срещу конкретно инфекциозно заболяване.

Днес, благодарение на имунизациите, голяма част от инфекциозните заболявания са много редки, а други, като едрата шарка, са ликвидирани. Общо се предотвратяват 28 болести, което се изразява в милиони спасени детски живота ежегодно. Това обаче съвсем не значи, че причинителите им са изчезнали. За всяка болест има определено ваксинационно покритие (в проценти), под което заразата разширява разпространението си и избухват епидемиологични взривове.

В момента преживяваме нещо подобно с разпространението на коклюша у нас. Болните към момента са стотици, има вече и смъртни случай.

Какво е имунизационен календар?

Това е графикът, който държавата създава, за извършване и проследяване на задължителното ваксиниране. В него е посочено на каква възраст коя ваксина се поставя и кога са задължителните реимунизации. Някои от тях се поставят периодично през целия живот.

Повечето имунизации се правят през първата година от живота на детето. Някои от тях са едноразови. За други са необходими повече дози. Такава е ваксината срещу коклюш. С първата доза се изгражда имунитет при около половината деца. С втората се постигат около 80% защита. Едва след третата се изгражда защита при почти всички деца.

Имунизацията не значи, че е невъзможно да се разболеете, но определено прави боледуването по-леко, намалява рисковете от усложнения и смърт.

Ако се случи да пропуснете срока за ваксиниране или реимунизация, говорете с лекаря си как, при какви срокове да наваксате и да влезете в график. Пропускът на ваксина или незавършен имунизационен цикъл може да компрометира имунитета и да остави вас или детето ви незащитени.

Реимунизации

С течение на времето формираният от ваксината имунитет отслабва. Затова се налагат така наречените реимунизации – поставяне на допълнителни дози ваксина. За всяка болест реимунизациите са с различна периодичност. Някои – като тези против дифтерия и тетанус – се правят на всеки 10 години до края на живота.

Задължителни и препоръчителни ваксини

Задължителни са ваксините срещу най-заразните и опасни за здравето и живота заболявания. Техният списък се определя от държавата и са безплатни. Изисква се доказването им при постъпване в ясли и детска градина, в училище. При липсата им може да ви бъде отказан достъп и да ви глобят.

Препоръчителни са тези имунизации, без които има повишен риск от заразяване и  боледуване с нежелани последици. Те се правят по желание и са платени. Някои от тях са срещу ротавирусни заболявания, хепатит А, менингококови инфекции, човешки папиломен вирус.

Има и трета група, които са задължителни при пътуване в регион с повишена заболеваемост от определени болести. За тях проверявайте веднага щом планирате пътешествието, за да имате достатъчно време за изграждане на имунитет.

Имунизационен календар - имунизации и реимунизации

Защита на новородено под възрастта за имунизации

Когато се очаква раждане на бебе в период на повишена заболеваемост от ваксинопредотвратими инфекции, препоръчително е ваксинирането на бременната достатъчно рано, за да може да формира имунитет и да предаде антитела на новороденото. Имунизацията на всички възрастни от семейното обкръжение също е добро решение до момента, в който самото то ще може да бъде ваксинирано. За коклюша (шесткомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хепатит Б и хемофилус инфлуенце тип Б) имунизационният календар вече е променен и бебета могат да се ваксинират след навършване на 6 седмици.

Резултатът от разширяването на настроенията против ваксините е постъпателното разпространение на болести, които доскоро се смятаха за почти изчезнали от развитите страни – дифтерия, морбили, паротит, полиомелит, туберкулоза, коклюш. Изстраданата истина е, че ползите от ваксините са многократно по-големи от евентуалните странични ефекти.

Изряден ли е вашият имунизационен паспорт и този на детето ви? Проверете ги! Имунизациите са най-добрата профилактика срещу редица тежки заболявания.

Прочетете още:
„За“ или „против“ ваксините
Имунната система при децата – с какво се различава от тази на възрастните?
Имунен отговор – какво представлява?

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top