Зелена ябълка

- символ на здраве!

Само при споменаването на зелена ябълка усещате сладко-киселия ѝ вкус, примижавате леко и започвате да преглъщате. И макар да се говори, че мангото и бананите били по-разпространени от ябълките, Ева съблазнила Адам точно с ябълка, а учените с всяко следващо изследване доказват правотата на максимата, че една ябълка дневно държи лекаря далеч от вас.

Защо зелена, а не червена ябълка

Защото съдържа по-малко захар, по-малко калории и отстъпва леко на червената само по количеството на калция и витамин Е. И разбира се, в светлата ѝ кора липсват антоцианини. Но пък има много висока хранителна плътност – съдържа много витамини, минерали, фибри и биоактивни вещества, дори белтъчини и аминокиселини.

Да не пропуснем свежия ѝ, ободряващ вкус, любим на малки и големи.

Състав на зелената ябълка

Като говорим за зелена ябълка, не бива да забравяме, че става дума са различни сортове, отглеждани при различни условия, което пък обуславя и различния им състав и качества. Най-известни са „Грени Смит“, „Муцо“ („Криспин“), „Златна превъзходна“ и техните вариетети.

Зелените ябълки наистина съдържат важни минерали като калий, фосфор, желязо, магнезий . Включват в съдържанието си витамини A, E, С, К и почти целия B комплекс. Но има плодове, които са и по-богати на тези хранителни вещества.

Това, което прави ябълките толкова полезни, е уникалният комплекс от фитонутриенти. Той включва десетки феноли и полифеноли с изключително антиоксидантно действие. Сред тях са катехини и епикатехини, кверцетин, изокверцетин, рутин, кемпферол и други флавоноли; кафеена, кумарова и хлорогенова киселина и т. н. При това концентрацията на тези съставки е до 3-4 пъти по-висока в кората, отколкото в месото (пулпата).

Ползи от консумацията на зелени ябълки

Многостранното действие на зелената ябълка върху организма се обяснява с богатия ѝ състав. Макар че не винаги е ясно по какъв точно механизъм съставките ѝ повлияват работата на отделните органи, то вече е ясно, че похапването на зелена ябълка носи множество реални ползи:

  • Оздравява сърдечно-съдовата система – от една страна я пази силната антиоксидантна активност на фитохимикалите, от друга – изобилието на фибри намалява холестерола като цяло и особено лошия (LDL).
  • Пектинът преминава невредим през тънките черва и като достигне дебелото черво се превръща в храна за пробиотичните бактерии. Бурното им развитие потиска патогенните и условно патогенните микроорганизми, подкрепя имунната система и в крайна сметка укрепва организма като цяло.
  • Подобрява усвояването на кръвната захар и намалява проявите на инсулинова резистентност. Когато консумацията на зелени ябълки в детска и тийнейджърска възраст е постоянна, вероятността от затлъстяване намалява с между 25 и 30%.
  • Пази нервите и мозъка и е добра профилактика срещу Алцхаймер.
  • Отчита се добро въздействие на ябълките върху белите дробове (при астма), костите и ставите, лигавицата на стомаха и храносмилането, върху черния дроб, зрението, възпаленията, кожата и косата.
  • Предполага се благоприятното влияние на зелената ябълка върху рака на дебелото черво и се правят задълбочени проучвания по темата.

Много важно е да обърнете внимание на това, че ползите от изяждането на един цял свеж плод трудно могат да се постигнат с фабрично преработени сокове, дори когато в тях има значителен процент пулпа. При преработката полезните фитосъставки се окисляват и намаляват. Затова дори когато сами приготвяте сок от зелена ябълка, консумирайте го максимално скоро след изцеждането.

Зелената ябълка отдавна е символ на здраве и жизненост. Дали ние вярваме в силата ѝ? Погледнете логото ни!

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top