Етерични масла против махмурлук

- алтернативи на хапчета
Етерични масла против махмурлук

Много добре знаете, че най-ефективният лек против махмурлук е пиенето с мярка. Колкото и да си го повтаряте обаче, особено по празниците, често си пийвате повечко и на сутринта ви се вие свят, боли ви глава, лошо ви е на стомаха и ви е сухо в устата. А това определено не ви помага да поддържате празничното си настроение. За да се почувствате отново добре, ви предлагаме освен традиционните методи, да ползвате и етерични масла.

Етерично масло от мента

То е най-ефективно. Помага ви да преодолеете гадането, облекчава главоболието, освежава ви, възвръщате поне част от нормалната си мисловна дейност. Сложете една капка масло от мента в една чаена лъжичка базово масло. Масажирайте  стомаха и долната част на гърба си с получената смес. Това ще предотврати гаденето. Поставете по една капка ментово масло на слепоочията си и на тила – това ще ви реши проблема с главоболието.

Постарайте се в стаята да се носи аромат на ментово масло – това ще изгони махмурлука окончателно.

Етерично масло от лавандула

Лавандуловото масло помага при всякакви ситуации, включително и когато сте препили. Достатъчно е да се погрижите ароматът му да се носи в стаята, в която лежите, за да изпитате облекчение. Ако обаче имате проблеми със стомаха, по-добре не рискувайте, а си намерете ментово масло.

Етерични масла против махмурлук

Етерично масло от лимон

То е много подходящо за борба с махмурлука. Леко е, повишава общия ви тонус, действа освежаващо. Ще ви помогне да си проясните главата. Можете да добавите осем капки лимоново масло към три супени лъжици базово масло и да се намажете с получената смес. Освен на бързия противо-махмурлучен ефект, ще се радвате и на подхранена и по-гладка кожа. (Същата рецепта можете да прилагате и с лавандуловото и с маслото от мента.)

Можете спокойно да комбинирате и трите изброени по-горе масла.

Какви етерични масла не бива да ползвам, когато имам махмурлук

Избягвайте флоралните масла: иланг-иланг, здравец, жасмин. С тях ще постигнете обратния ефект, ще се почувствате още по-отпаднали. Избягвайте и пачули, ветивер – масла с дълбок, тежък аромат. От тях само ще ви натежи още повече главата.

Ако изпаднете в посталкохолна неволя по време на празниците – яжте, вземете си душ, пийте вода, избягвайте кафето и кофеиновите напитки и непременно вдишвайте аромата на ментово, лавандулово или лимоново масло. Така в най-кратко време отново ще сте готови за подвизи.

Прочетете още:
Природни средства за борба с махмурлук
Празниците и алкохолът
Парфюм за дома

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top