Етерични масла за бебета

- рецепти

Вие обожавате етерични масла. Използвате ги за масаж, за вана, за подхранване на косата и кожата, а също и за да ароматизирате стаите. Сега, откакто малкото човече е влязло в живота ви, се чудите дали можете да ги използвате, за да го масажирате, успокоявате, предразполагате към сън.

Да, можете, но бъдете внимателни – етеричните масла са силно концентрирани, а бебчето ви е нежно и крехко. Най-добре е, докато поотрасне, да спазвате някои правила при употребата на етерични масла, а също и да ползвате само такива, които са доказано безвредни за мъничето ви.

  • Не се препоръчва употребата на етерични масла за бебета под 3 месеца.
  • Винаги разреждайте маслата.
  • Прилагайте ги само външно.

Кога да започна да ползвам етерични масла за бебо

Изчакайте да навърши 3 месеца. След това внимателно въвеждайте етеричните масла едно по едно и непременно ги тествайте, за да не направи мъника алергична реакция.

След като разредите маслото, мацнете лекичко крачето на бебето. Изчакайте 15 до 30 минути, ако няма никаква реакция, можете да ползвате маслото. Но пак, не ползвайте повече от едно ново масло на ден и следете внимателно за раздразнена и зачервена кожа или други признаци на алергична реакция.

 бебета и етерични масла

Как се използват етеричните масла, подходящи за бебета

Приложението трябва да е само външно. Можете да масажирате гръбчето и крачката на бебо. Не нанасяйте етерично масло по лицето му и много внимавайте да не поглъща и малка част от него.

Ако искате да добавите етерично масло във ваната на вашето съкровище, първо разредете с водоразтворим носител и чак след това изсипете 2 -3 капки от течността във водата. В противен случай рискувате маслото да раздразни кожата на бебето.

Колко трябва да е разредено етеричното масло

За бебета на 3+ месеца, етеричното масло на бива да е повече от 2% в 30 грама базово масло, т.е. 1 до 2 капки. За бебета на 6+ месеца етеричното масло може да е до 5%, т.е.  3 до 5 капки.

Етерични масла, които можете да въвеждате едно по едно

 

  • лайка – то успокоява, може да облекчи коликите и да улесни заспиването на бебето;
  • копър – подобрява храносмилането;
  • лавандула – успокоява нервното и раздразнено бебе, улеснява заспиването, облекчава колики;
  • мандарин – използвайте го, ако бебето ви не харесва маслото от лавандула, има същия ефект;
  • чаено дърво – помага при появата на обриви и гъбични инфекции (не е препоръчително за бебета под 6 месечна възраст).

Споделете с бебето си своята страст към етерични масла, помогнете му да се чувства по-добре. Просто го правете внимателно.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top