Домашният любимец

 – дали да го отглеждате на двора?

Отглеждането на домашен любимец в къща и апартамент си има своите специфики. Най-голямата разлика между тях произтича от това, че къщата има двор. По-малък или по-голям, той разширява значително територията, която животното ще смята за своя, и рязко променя целия му начин на живот.

Да оглеждате ли куче на двора?

Независимо дали жилището е по-малко или по-голямо, дали вашият домашен любимец е от дребна или едра порода, няколко пъти дневно той трябва да излиза навън. И това е ваш ангажимент, независимо кой сезон е, дали сте на работа или не сте, излиза ли ви се, или не.

Дворът осигурява огромно облекчение и за вас, и за кучето ви. Отварянето на вратата е достатъчно, за да излезе то навън и да свърши  неотложните си нужди, да потича и да поиграе, докато вие сте заети с нещо. Разбира се, това не отменя необходимостта да отделяте от своето време за игри и разходки.

Докато отглеждането на домашни любимци от едри породи в апартамента е до голяма степен компромис за сметка и на стопанина, и на кучето, то къщата с двор осигурява много по-добри условия за живот на четириногия ви приятел. Едно голямо куче-пазач може да живее и вътре в дома ви, но няма да се чувства нещастно, ако живее в собствена къщичка навън. То бързо ще си избере любимо място за дрямка на слънце, тайни кътчета за криене на играчки, заравяне на кокали, парчета хляб и т. н. Дори да се налага да го връзвате на дълъг синджир от време на време, животът на открито ще е много по-близък до природата му.

Да пускате ли котката на двора?

Основният въпрос, който възниква при отглеждането на котка, е дали искате тя да живее само в дома, или ще я пускате и навън. Когато не излиза навън, ви се струва по-лесно да контролирате хигиената и опаразитяването ѝ. Но бълхи, паразити и болестотворни микроорганизми можете да внесете и вие. Освен това в първия случай, в който ѝ се открие възможност да избяга, тя ще го направи. Вероятно ще се върне, но може и да не успее.

Когато живеете в апартамент, нямате кой-знае какъв избор нито вие, нито котката ви. Но в къщата спокойно можете да я пускате на двора. Когато котето (или зрялата котка) за пръв път влиза в дома ви, задръжте го за около седмица в стаята. Задължително го хранете на едно и също място по едно и също време. Бъдете често с него, постарайте се да свикне с името си.

После започнете да пускате домашния си любимец навън. Ако до този момент животинката не е излизала, ще бъде доста плаха и ще ѝ трябва време, докато започне да стига до отдалечените части в двора. На Дунда, ангорка, която 7 години беше живяла в апартамент в големия град, ѝ трябваше почти година, докато започна да обикаля двора, тавана и покрива и да подремва в лехите със зеленчуци. Тя така и не напусна нашия двор в следващите години.

6 месечния мейн куун Мишо след десетина дни излиташе като стрела навън и точен като часовник заставаше пред вратата на кухнята, дойдеше ли време за хранене. А когато възмъжа, скиташе из цялото село, но обикновено се прибираше за храна.

Имайте предвид, че ако пухкавият ви домашен любимец е живял някъде наблизо, възможно е да се върне там.

Хигиена, обезпаразитяване и кастриране на домашния любимец

Ако домашният ви любимец излиза свободно навън, много сериозен става въпросът за хигиената и обезпаразитяването му. Вероятно ще трябва да се погрижите – особено за кучето – къпането да става преди да влезе в къщата. На пазара има различен тип специализирани душове за кучета.

Грижата за защитата от бълхи, дървеници и кърлежи трябва да е постоянна, обезпаразитяването за глисти – също. На кучето можете да поставите и специализирана каишка. Но не го правете с котките – те се катерят непрекъснато и вероятността да увиснат на каишката си някъде, където не можете да ги видите, е много голяма.

Домашният любимец, радващ се на сигурността на дома ви и на свободата, която му дава дворът, е много щастлив и спокоен. Ако искате и вие да сте по-спокойни, кастрирайте го. Ако сте против кастрацията и оглеждате женска, пригответе се да гледате бебета – поне веднъж всяка година. И да им намирате подходящ дом. Разгоненият мъжки пък често влиза в бой – понякога с много по-силен и по-едър противник – и се прибира с тежки рани. Кастрирането ще спести преживяването и на него, и на вас.

Дали ще отглеждате домашния си любимец в апартмент или в къща с двор, най-важното е  да го обичате – после всичко останало.

Прочетете още:
„Лекар за домашния любимец“
„Принадлежностите на домашния любимец“
„С куче и котка – у дома“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top