Домашният любимец

остарява

Домашните ни любимци остаряват – точно като нас, но доста по-бързо от нас. И ако нещо напоследък в поведението на вашето коте или куче смътно ви притеснява, помислете на колко години е то. Едрите породи кучета се смятат за възрастни след 6та – 7та година от живота си, дребните породи кучета – около и след 10тата, а котките – след 10та-11та. Разбира се, всяко животно има своите индивидуални характеристики и едни дълго могат да запазят своята жизненост и енергичност, а други – да остареят много по-бързо.

Как да разпознаете, че вашият любимец остарява

Подвижността и активността намаляват

Един от първите признаци е намаляването на подвижността и активността. Със съзряването си животните стават по-спокойни и по-малко активни, отколкото са били като млади. Но с остаряването те започват видимо да спят повече, издръжливостта им намалява, склонността им да тичат и скачат – също. Често това е съпроводено с артрит, със скованост и болезненост в ставите.

Колебания в теглото

С намаляване на активността застаряващият домашен любимец се нуждае от по-малко калории. Ако вие не намалите храната му, той ще започне да пълнее. Но се появяват също проблеми със зъбите и венците – ще го забележите по силно влошената миризма на дъха им. Храносмилането също се влошава. Възрастните животни започват да се хранят зле и недостатъчно или пък не могат да усвояват добре хранителните вещества от храната си. Възможно е да загубят апетит. Първият сигнал за това е отслабването им.

Промени в поведението на домашния любимец

Кучето ви не се отзовава при повикване, сякаш не забелязва играчката си или пък се удря в мебелите. Тревожно е и реагира на дразнители, които доскоро не са му правили впечатление. Котето става по-отпуснато или пък проявява неочаквана агресия. Сякаш забравят навиците си за хигиена, цапат на неочаквани места и т. н. Объркани са и дезориентирани дори в добре позната обстановка. Причините могат да са от отслабването на слуха и зрението до синдрома на когнитивна дисфункция – състояние, подобно на човешката деменция.

Промени във външния вид

Потъмняването и забулването на очите е признак на очно заболяване, характерно за старостта. Но въпреки него зрението в повечето случаи ще се запази и ще отслабва бавно. Кожата изтънява и по-лесно се разранява. Козината става по-груба и на места може да опада. Възрастното животно често изглежда занемарено – загубата на гъвкавост му пречи да поддържа космената си покривка в добро състояние. Домашните любимци с тъмна козина започват да посивяват.

Какви превантивни мерки да вземете срещу остаряването на кучето и котето?

Няма как да спрете остаряването на своя домашен любимец. Но с навременни грижи можете да отложите физическата му деградация и да забавите типичните за старите животни хронични заболявания. Необходимо е още в граничната възраст за съответната порода да се консултирате с ветеринарния си лекар:

  • на колко време трябва да водите домашния си любимец на профилактични прегледи;
  • как трябва да поддържате оптимална физическа активност;
  • как да промените диетата му, за да получава оптималната доза хранителни вещества без излишни калории и претоварване на храносмилателния тракт;
  • какви хранителни добавки могат да му спестят болките в ставите и да забавят остаряването;
  • как да обгрижвате козината и ноктите му;
  • има ли отклонения в здравословното му състояние и налага ли се специализирано лечение и т. н.

Пригодете дома си за възможностите на възрастното животно. Това може да означава да поставите рампи до любимите му места, когато то вече не може да се катери и скача. Или да поставите допълнително съдове за тоалетни, които трябва да са по-плитки от преди. Почнете да замествате гласовите команди със знаци, за да може да ви разбира кучето, когато започне да губи слуха си. А когато губи зрението си, не правете сериозни размествания вкъщи, за да не се удря в мебелите и дръжте пода чист от разпилени предмети.

Остарелият домашен любимец по-трудно поддържа телесната си температура и има нужда от по-топла постеля и от много внимание, когато излиза навън. И разбира се – има нужда от цялата ви обич!

Прочетете още:
„Лекар за домашния любимец – защо е необходим“

„Активността на кучетата – как да я поддържате вкъщи“
„Артрит при домашните любимци“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top