Добавки за деца, стимулиращи растежа

- вижте ги
Добавки за деца, стимулиращи растежа

Струва ви се, че вашето дете не расте достатъчно, не е толкова високо, колкото би трябвало да бъде, притеснявате се, че е болно. Може би просто си внушавате. Не бързайте със заключенията.

Височината се влияе от множество фактори: генетика, пол, нива на хормоните, хранителен режим, физическа активност, наличие на заболявания. Ако се съмнявате, че детето ви расте по-бавно отколкото трябва, не бързайте да му давате добавки, стимулиращи растежа. Консултирайте се с лекар. Нека той прецени има ли нужда от тях. Още повече, че ако хлапето наистина изостава в растежа си, това е може да е за сериозен здравословен проблем: хранително разстройство, проблем със сърцето, бъбреците, белите дробове или костите.

Попитайте лекаря за добавки, стимулиращи растежа, със следните съставки:

  • масло от черен дроб на треска;
  • водорасли;
  • цинк, калций, магнезий;
  • витамин В комплекс;
  • L-лизин.

L-орнитин и ползите от него

L-орнитин е аминокиселина, която стимулира отделянето на инсулин и на хормона на растежа. Съответно хранителната добавка с L-орнитин е една от малкото, които наистина стимулират отделянето на хормон на растежа. И все пак няма твърди и неопровержими доказателства, че ако я приема, детето ви ще порасне на ръст. Въпреки че я пият доста любители на фитнеса, добавката L-орнитин все още подлежи на изследвания. Препоръчително е да се приема под лекарско наблюдение.

Мит и истина

Детето ви ще порасне на ръст, ако пие рибено масло. Това е често срещана заблуда.

Нищо не пречи да му давате рибено масло, то е полезно за паметта, помага за по-добрата работа на мозъка, но не влияе на растежа.

Ако детето ви няма здравословен проблем, не го измъчвайте с ненужни хапчета и добавки. По-добре го запишете на спорт – плуване, баскетбол. Подобрете диетата му – нека да яде много плодове и зеленчуци, риба, веднъж седмично пилешко и веднъж седмично телешко месо. И му се радвайте такова, каквото е.

Прочетете още:
Как да повишим апетита на детето
Как да повишим апетита на детето, част 2

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top