Дни за детокс

- каква е ползата от тях и защо да ги правим?

Често слушате и четете за детоксикиране на организма, за специални програми, посветени на него. Може би се питате, дали това не е поредната модерна мания и дали ви е нужно на вас лично.
При нормалните обменни процеси се отделят отпадни продукти. Организмът има своите присъщи механизми, които регулярно ги почистват и извеждат навън. Благодарение на модерното хранене, обездвижването и затлъстяването, на токсините и вредностите, които поемаме постоянно от околната среда, естествените пречистващи способности на тялото се оказват недостатъчни да се справят с усложнените задачи. Лавинообразно увеличаващите се свободни радикали увреждат  клетките и тъканите. Натрупващите се вредни вещества затрудняват функциите на органите и влошават състоянието им. Затова се налага да подкрепяме прочистването на организма си напълно съзнателно и целенасочено.
Кога е добре да се прави детоксикация?
Препоръчително е детоксикиращи програми да се правят в преходните периоди напролет и наесен. Добра грижа за здравето е провеждането на разтоварващ ден веднъж седмично. Изключително благодатно за тези цели е богатото разнообразие от плодове и зеленчуци лятото. Още повече, че по това време са и отпуските, които ви осигуряват повече време за вас самите.
Ако все пак се окажете с твърде много ангажименти или по някакви причини не можете да спазвате плодова диета, можете да разчитате на специалните детокс продукти.
detox1
Какво представляват продуктите за детоксикация
Това са хранителни добавки, композирани най-често от натурални съставки, фитовещества и фибри. В някои са добавени пробиотици и пребиотици, а други съдържат патентовани смеси и комплекси. Могат да са под формата на капсули, таблетки, разтвори, чайове и др. Предлагат се както продукти за цялостно системно детоксикиране, така и за спешно разрешаване на конкретни проблеми.
Формулите им подкрепят работата на черния дроб, жлъчката, бъбреците, храносмилателната и отделителната система. Активират движението на лимфата и кръвообращението. Извличат отпадните продукти и шлаката от обмяната, токсините, натрупаните тежки метали. Облекчават и ускоряват изхвърлянето им навън. Източник са на мощни антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес за организма и защитават клетките от увреждания и израждане. Подобряват метаболизма на мазнините и действат противовъзпалително и т. н.
Накратко, продуктите за детоксикация подпомагат естествените пречистващи механизми на тялото и подобряват резултатите от работата им. Стимулират обмяната като цяло и стабилизират имунната система.
Най-чести съставки на продуктите за пречистване
Сред най-използваните са дрога и/или екстракти от червена боровинка, червена лоза и червена детелина, от репей и от бял трън, юка, глухарче, куркума и артишок, от джинджифил, копър и магданоз, бреза и коприва, хлорела и други водорасли. Високо ценени са фибрите от псилиум, ленено семе, грейпфрут. Производителите често залагат на якон, царевична свила, розмарин и стебла от полски хвощ, мента и къпина, хибискус и женско биле и др.
Добре пречистеният организъм е по-здрав и по-жизнен. Усвоява оптимално хранителните вещества. По-устойчив е на инфекции и увреждания. Забавят се процесите на стареене. Кожата е по-свежа и еластична. Отделете малко време сега и се погрижете за себе си. Тялото ви ще ви е благодарно.
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top