Децата и здравословното хранене

по празниците

Съставихте ли празничното меню? Какво включва то? Предвидили ли сте нещо специално за децата? Те са най-облагодетелствани по коледните и новогодишни празници – получават подаръци и бонбони, хапват сладкиши и стоят до късно заедно с възрастните. Това не е лошо, казарменият режим не е направил никого щастлив, но все пак е добре ежедневният режим на хранене на детето ви да не се нарушава драстично. Как да намерите баланса? Ето няколко съвета от нас.

Стремете се да спазвате обичайните часове за хранене на детето

Ако е ясно, че обядът ще закъснее много, не карайте малкото ви съкровище да го чака. Сервирайте му нещо друго за хапване. Не настоявайте да изяжда голяма порция. Така ще може да седне заедно с цялото семейство на празничната трапеза и да опита от вкусотиите, когато са готови.

little girlКонтролирайте поглъщането на бонбони и сладкиши

Това не е трудно. Ако хлапето ви е заразено от общия семеен навик да похапва нещо пред телевизора, нека това да са ядки и плодове. Просто скрийте бонбоните и поставете на видни и леснодостъпни места купички със сушени плодове, бадеми и фъстъци. И разбира се, дайте пример.

Поддържайте балансирано меню

Не настоявайте да се изяжда само месото. Или пък да се ядат само зеленчуци. Всъщност, изобщо не е нужно да настоявате и да се карате. Превърнете храненето в забавление. Като начало, включете детето в приготвянето на празничните ястия. Отделете време, за да украсите заедно всички малки вкусотии. Оформете каймата, картофите и зеленчуците като животинки, човечета или като любимата играчка на хлапето ви. Ефектът е поразителен, ще видите.

Давайте на детето повече течности

Нека да пие фрешове колкото си иска. Не му отказвайте и не се притеснявайте, че ще си напълни тумбачето само с вода и няма да иска да яде. Първо – по-добре да приема витамини и полезни вещества от плодовете, вместо да хапва непрекъснато вафли и чипсове. Второ – в един момент дори най-злоядото дете огладнява. Зверски. След като соковете са му дали енергията да тича, да скача, да играе и да се забавлява, то просто има нужда от по-стабилно зареждане на батериите. Нахранете го и го сложете да поспи.

Границата между здравословното хранене и твърде строгия режим без сладкиши е много тънка. Освен това, ако действате със забрани, няма да ви се получи. Идват семейни празници. Отделете време, приложете хитрост, забавлявайте се заедно с детето си и балансът ще се нагласи самичък.

Прочетете още:

Пълноценно хранене през зимата

Хранителните навици на малкия ученик 

Как да готвим разумно за детето си
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top