Детоксикираща диета

- полезна или не

Детоксикиращите диети продължават да са изключително модерни. Вече няколко години подред дамите и някои господа се подлагат на гладуване, за да пречистят организма си от насъбраните токсини. Никога досега не сте пробвали, но идеята ви се струва чудесна? Запознайте се по-подробно с последиците от една детоксикираща диета и след това решете дали тя е най-доброто решение за вас.

Няма доказателства, че този тип диети наистина ефективно прочистват органзима от натрупаните отрови. Но пък е сигурно, че ако ги практикувате твърде често, те могат да се превърнат в опасност за здравето ви. Освен това, според представители на Харвардското училище за обществено здраве, няма никакво основание да се смята, че тялото ни се нуждае от допълнителна помощ, за да се отърве от вредните вещества. Органите и имунната система се справят сами с тази задача независимо с какво се храним.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-spa-beauty-series-image4107710Във всяка детоксикираща диета ви привлича най-вече възможността да отслабнете? Да, вярно е, че с тези диети винаги се отслабва. Това е така, защото те обикновено са с много ниско съдържание на калории. Най-драстичните хранителни режими от този тип включват само пиене на течности и никаква храна в продължение на няколко дни. Други позволяват хапването на плодове и зеленчуци. Това, разбира се, не може да продължи дълго. Тези диети са кратки. Не повече от седмица, но е много вероятно тази една седмица да ви се стори по-дълга от месец.

Проблемът е че повечето хора не се чувстват добре при консумация само на нискокалорични храни, бедни на хранителни вещества. Енергията им намалява драстично, стават апатични и не се справят добре с ежедневните си задачи. Нивата на кръвната захар намаляват. Появяват се мускулни болки, световъртеж, замаяност, гадене. Наистина ли искате да се чувствате по този начин? Освен това през цялото време ще си мислите за едно-единствено нещо – храна.

Няма гаранция също така, че целият този стрес не стимулира организма ви да натрупва други вредни вещества.

Вместо да се измъчвате с детоксикираща диета, можете просто да промените хранителния си режим. Повече плодове и зеленчуци, по-малко тежки храни. Малко и качествен алкохол, много вода, фрешове, чай и никакви газирани напитки. Комбинирайте новото си меню с редовни физически упражнения и определено ще се чувствате и изглеждате отлично. А и ще сте здрави.

Крайностите никога не са добра идея. Затова, научете се да се придържате към златната среда. Успех!

Прочетете още:

Диета и депресия
Да свалим килограми
Съвети за отслабване

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top