Действие на парабените върху организма

Парабените са една от причините за...

Нека разгледаме няколко теории за това как парабените въздействат на човешкия организъм. Вярно е, че не всички изследвания са все още завършени, но всички те, почти без изключения стигат до едни и същи заключения.

Парабените са една от причините за рака на гърдата

Парабените са открити в злокачествени тумори на рака на гърдата. Смята се, че консервантите, използвани в козметичните продукти, мигрират в тъканите на гърдата. При попадането в организма той започва да имитира поведението на женския хормон естроген, разстройва хормоналния баланс на тялото и увеличава риска от рак.

Проучването е направено във Великобритания. Анализирани са 20 тумора, в 18 от тях са намерени парабени. Според други учени това обяснява и факта, че над 60% от туморите на млечната жлеза се появяват в горната външна част на гърдата, в близост до мишниците.

Проникване на парабени в ДНК

Други изследователи смятат, че молекулите на парабените са неразградими и след проникването им тъканите, кръвообращението и човешките органи те ограничават ензимната активност на тялото. Според тях най-ужасяващото действие на парабените е проникването им в генетичния код на клетката – ДНК.

Алергични реакции

Случвало ли ви се е да използвате козметичен продукт и да получите алергична реакция? Това е т. нар. контактен дерматит. Дори и при ниска концентрация на парабени, многократното приложение на продукт, в който фигурират, може да доведе подобно оплакване.

Не се лекувайте сами. Отидете на лекар. Той ще ви направи тест за алергия, след това ще ви предпише лечение (тъй като вероятно ще трябва да се лекувате с кортикостероиди несъдържащи парабени) и ще ви посъветва да избягвате продукти, които ги съдържат. Тъй като това може да се окаже много трудно, посъветвайте се с него за подходяща алтернатива. И не забравяйте, че парабени се използват и във фармацията. Затова непременно предупреждавайте лекарите и зъболекарите, които посещавате, че имате алергия към парабени.
Контра теории

Една малка част от учените смятат, че количеството абсорбирани от тялото парабени е ниско и се метаболизира от клетките на кожата така, че се превръща в продукт, непритежаващ естрогенна активност.

Все още няма окончателни заключения по въпроса за действието на парабените върху човешкия организъм, но нашият съвет е, докато чакате учените да се произнесат със сигурност, да четете внимателно етикетите на козметичните продукти, които използвате.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top