Да насърчавате ли бебето

- да се изправи и да ходи?

Когато новороденото пристигне вкъщи, трудно можете да си представите, че това безпомощно вързопче скоро ще си стъпи на крачката и ще проходи. Но после с удивление виждате, как най-напред изправя главичка, после започва да хваща играчките, да се претъркулва под ръцете ви и да се опитва да седи. След четвъртия – петия месец се хваща за пръстите ви и се набира – понякога сяда, понякога направо се опитва да се изправи. Като го държите под мишнички, а крачката му усещат твърда опора, подскача. После стабилизира седенето. Започва да пълзи. Един ден се изправя, хванато за преградата на кошарата или за леглото ви.
Тренира неуморно. В началото не се сеща как да сяда и стои на несигурните си крачка докато се умори. Поставяте го да седне. Разбира се, то се изправя отново и отново, капнало от умора и заспиващо. Научава се да сяда. И тренировките не спират. Докато открие, че може не само да стои, но и да направи няколко крачки, като се държи за опора. Скоро, като се крепи по мебелите и стените, обикаля цялата къща и прохождането е съвсем, съвсем близо.
Каква е вашата роля на всеки един от тези етапи
Вашата роля е много специална. Вие трябва да насърчавате, да показвате, да обяснявате и утешавате без да насилвате естественото развитие на бебето. Поставете играчки на по-високо в кошарата, за да има то стимул да се изправи, когато е готово. Отбелязвайте радостно всеки негов успех. Осигурявайте му възможност и безопасна среда да пълзи, да ходи. Показвайте му как сядате вие, как то да сгъва коленцата. Когато падне и се разплаче, успокойте го и го поощрете да се изправи отново.
baby_walk
Оставете го да определя темпото. Детето най-добре усеща кога е готово за следващия етап. Ако прибързате, може да се стигне до деформации и травми на недостатъчно втвърдените кости, на незакрепналите сухожилия и мускули. Освен това няма как да го научите на баланс, равновесие и координация на движенията. До тях то трябва да стигне само.
Има ли нужда бебето от бънджи и проходилка
Истината е, че ще проходи и без тях. Те са забавни, осигуряват на родителите малко спокойствие, но не дават нищо на детето. По-скоро забавят развитието му. Дори лекарите, които са „за“ проходилките, правят уговорка, че не трябва да оставяте бебето по цял ден в тях. Смята се, че 20тина минути няколко пъти дневно са напълно достатъчни. Освен това съветът е да използвате „паяк“, едва когато то вече стои стабилно.
Кога трябва да се изправи и да проходи бебето
За норма се приема, че то ще се изправи между 8-мия и 11-тия си месец, ще започне да ходи с опора между 9-тия месец и годинката и ще тръгне само между 9ти-10ти месец и година и половина.
Тези норми са твърде условни. Някои деца ще се изправят още в края на 6-тия, 7-мия месец и ще проходят на 9. Други ще отложат за след 12-тия. По-късното изправяне и прохождане (до 18-тия месец) в никакъв случай не значи, че хлапето изостава в развитието си. Определящи са не само темпераментът и психофизическото му развитие, но дори собственото му тегло. По-тежките бебета прохождат по-бавно, защото опорно-двигателната им система има нужда от повече време, за да се подготви да носи тялото. Ако нещата се проточат след 18-тия месец, потърсете лекарска консултация.
И запомнете – бебето наистина най-добре знае за какво е готово и го прави. Просто го следвайте!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top