Грижи за мазната коса през лятото

- как да се погрижим за мазната коса и какви грижи изисква тя през летните месеци- научете повече тук

Ако сте с мазна коса, през лятото тя може да ви създаде допълнително грижи. Слънцето, пясъкът, солената морска вода или хлорираната вода в басейна допринасят за още по-бързото ѝ омазняване и обезформяне. За да изглеждате и да се чувствате добре, ще ви се наложи да промените обичайните си навици и да положите специални грижи за нея.

Не я мийте всеки ден с шампоан

Вероятно отдавна ви е известно, че колкото по-често миете косата, толкова по-мазна става. Затова и гледате да го правите максимум 3 пъти седмично през студените месеци. Не си мислете, че лятото трябва да е по-различно, само защото всеки ден я мокрите в морето или в басейна.

След като сте били на плаж, просто изплакнете косата си добре. Не ползвайте шампоан всеки ден.

Забравете за балсама

Може през зимата и есента да ползвате балсам, подходящ за мазна коса. Съветваме ви през лятото да се откажете от него. А също и от лака, пяната, гела. Всички тези продукти само утежняват положението.

Изплаквайте косата си с лимонов сок

в дните, в които я миете с шампоан. Първо отмивате мръсното, после изплаквате шампоана и измивате втори път косата с лимонов сок. След това я изплаквате отново и подсушавате. Това ще забави омазняването на косата, ще облекчи сърбежа по скалпа и ще ви помогне да се преборите с пърхота.

Lemon

Направете си почистваща маска и я ползвайте вместо шампоан

Ако измиването само с лимонов сок не ви понася, имате и друг вариант. Взимате чист съд – контейнер, тубичка, шише – и разбърквате в него шампоан за максимум 3 измивания, 1 супена лъжица гел от алое вера и 2 супени лъжици лимонов сок. Мийте косата си с тази смес, като изплаквате добре. Алое вера хидратира скалпа и косъма, помага за отстраняване на омазняването и мръсотията заедно с лимоновия сок и шампоана, и прави косата ви жива и блестяща.

Мийте се с хладка вода

Може да обичате топлите и горещи душове дори през лятото, но за косата ви е най-добре да я миете с хладка вода.

Носете косата си къса

За мазната коса по принцип е добре да се носи по-къса. Вие може да сте на друго мнение, разбира се, и да носите дълга коса. През зимата, есента и пролетта ще ви е значително по-лесно да я поддържате. За лятото ви препоръчваме да смените външния вид. Къса прическа, която не изисква оформяне с гел или лак е най-добра за вашия тип коса.

Ако все пак не можете да се решите да се оставите в ръцете на фризьора за такава драстична промяна, носете дългата си коса вързана или на кок.

Пийте повече вода и яжте пресни плодове и зеленчуци

Това е важно за добрия вид и здравето на косата ви (и не само) през всички сезони, но нездравословното хранене ще ѝ се отрази най-вече през лятото. За нейно и за ваше добро, хранете се здравословно, намалете газираното, цигарите и алкохола и се хидратирайте.

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top