Грижа за кожата през зимата

Студовете през зимата често изсушават...

Студовете през зимата често изсушават твърде много кожата на лицето, ръцете и краката. За някои това е само дискомфорт, за други – сериозен проблем, свързан с напукване на кожата, лющенето й и екземи. Затова е добре да полагате по-специални грижи за нея.

Ако кожата ви вече е суха, сърби ви и се лющи, отидете на дерматолог. Той ще ви кажете какви козметични продукти е най-добре да използвате.

Използвайте лосион овлажнител с етерично масло. За лицето са подходящи авокадо, иглика или бадемово масло. Маслото от шеа е добре да ползвате пестеливо, защото запушва порите. Търсете и лосиони, на чиито етикет пише, че съдържат „влагозадържащи агенти”, това са вещества (включително глицерин, сорбитол и алфа-хидрокси киселини), които задържат влагата в кожата.

Не забравяйте слънцезащитните кремове. Зимно слънце, чиито лъчи се отразяват в снега, също може да повреди кожата ви. Изберете си широкоспектърен слънцезащитен продукт за лицето и ръцете и го нанасяйте около 30 минути преди да излезете навън. Ако прекарвате повече време на открито, нанасяйте го периодично.

Кожата на лицето ви продължава да е много суха? Спрете да използвате тонери на алкохолна основа и маски, съдържащи глина. Те изсмукват влагата от кожата. Потърсете дълбоко хидратиращи маски и тоалетно мляко на билкова основа.

Полагайте специални грижи за ръцете си. Тяхната кожа е по-тънка и с по-малко мастни жлези, затова в студено и сухо време е трудно да я поддържате мека и гладка. Изберете си подходящ крем за ръце, най-добре със защитен филм. Ползвайте го след всяко миене и носете ръкавици, за предпочитане е да са от памук и вълна.

Ако чорапите и ръкавиците ви се намокрят, свалете ги колкото се може по-бързо. Иначе не само ще настинете, но и ще раздразните кожата си.

Парното, печката, климатикът – всички отоплителни уреди, в една или друга степен, изсушават въздуха. Затова е добре в стаята непрекъснато да има малък, незахлупен съд с вода или няколко овлажнителя за стая, които сте купили от магазина.

Не разчитайте на това, че като пиете много вода, хидратирате кожата си. Това не е вярно. Приемането на много течности е полезно за общото ви здраве, но не се отразява толкова много на кожата.

Обърнете специално внимание и на кожата на краката си. Оставете ментовите лосиони за лятото и пролетта и използвайте козметични продукти за крака, които съдържат вазелин или глицерин. Употребявайте редовно и ексфолиант. След като отстраните мъртвите клетки от кожата, тя абсорбира по-добре овлажняващите продукти.

Не се изкушавайте да се къпете с гореща вода след разходка на студа. Това ще задълбочи проблема. Всъщност, ако много ви сърби, можете да си правите вана с хладка вода и овесена каша или сода за хляб. Така ще облекчите кожата си.

Грижите, които трябва да полагате са малки, но ежедневни. Бъдете постоянни, защото здравето е в основата на красотата и доброто ви самочувствие.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top