Грижа за бебето през лятото

Kак се справя с горещините вашето бебе?

Толкова е топло, че едва дишате. А как се справя с горещините вашето бебе? За да го облекчите максимално и да избегнете проблеми като изгаряния, обриви и настинки посред лято, не е нужно да полагате огромни усилия. Просто бъдете малко по-внимателни.

Избягвайте дрехи от синтетични материи. Те задържат топлината и могат да предизвикат обриви. Дрешките от памук са най-добрият вариант. Дори е добре да са с дълъг ръкав. Ако са от памук и са достатъчно свободни, а не впити по тялото, вашето съкровище ще се чувства добре, а слънчевите лъчи няма да стигат до нежната му кожа.

Изберете подходяща шапка за разходки. Нищо, че излизате само сутрин преди 10 часа и вечер след 17 часа. Не забравяйте, че кожата на вашето бебе е изключително нежна. Важно е шапката да има широк ръб и да не е с вътрешен ластик, защото ще спира циркулацията на кръвта и ще запарва главата на бебо допълнително.

Вече писахме за това колко е важно да подберете подходящи пелени за лятото. Откажете се от найлоновите и наблегнете на хартиените. Така кожата на бебето ви няма да се запарва толкова и ще намалите опасността от обриви.

Давайте на слънчицето си допълнителни течности. Пресни плодови сокове, преварена вода. Ако бебето ви е на по-малко от шест месеца и го кърмите, не е нужно да му давате вода. Просто го хрането по-кратко, но повече пъти. То получава достатъчно течности от кърмата ви.

Ако бебето ви се храни с адаптирано мляко, то е добре да му давате и преварена вода.

Избягвайте масажните масла и мазните кремове. Ако кремът е труден за отмиване и не попива лесно, може да доведе до зачервяване на кожата и обриви. Искате да го масажирате? Чудесно! Правете му сух масаж или използвайте съвсем малко кокосово масло, което действа разхлаждащо.

Не прекалявайте с употребата на талк на прах. Когато след баня го нанасяте върху влажната кожа на бебето и след това слагате пелени, ефектът е предимно дразнене и дискомфорт.

Ако забележите топлинни обриви по шията, раменете, гърба и кожните гънки на бебчето си, изтрийто го с розова вода, а 10 минути по-късно с влажна кърпа. Естествено, добре е да се консултирате с педиатъра си преди това.

Не прекалявайте с климатика. Не дръжте бебето си цял ден в стая с климатик. Особено ако току що сте го изкъпали. Така то лесно може да настине.

След като сте стояли в помещение с климатик, не извеждайте веднага бебето си навън. Разликата в температурите е голяма. Първо изключете климатика и останете вътре в стаята. Тя ще се затопли. Лятната жега ще нахлуе в нея и така ще дадете възможност на мъника да се аклиматизира.

Наслаждавайте се на хубавото време и на веселите слънчеви дни. Усмихвайте се на вашето бебче и бъдете спокойни – всичко ще бъде наред.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top