Видове косопад и причини за появяването му

- вижте ги
Видове косопад и причините за появата му

Изтъняването на косъма, косопадът, появяващите се по главата плешиви петна – това са проблеми, от които не са застраховани нито мъжете, нито жените. Представителите и на двата пола реагират с неудобство и силна тревога на оредяването на косата и бързо започват да търсят мазила, хранителни добавки и всякакви видове лечение. Много често обаче усилията им се простират само до намирането на билката или козметичния продукт, който ще помогне на косата им отново да порасне и не търсят същинската причина за появяването на косопада. А причините могат да бъдат различни, някои от тях доста застрашаващи здравето като цяло. Затова, ако и вие се борите с косопада, непременно се консултирайте с лекар. Той ще ви каже какъв вид алопеция имате, какви са причините за появата й, а после ще ви препоръча най-ефективното лечение за вашия случай.

Алопеция ареата

При нея плешивината се появява на кръгли петна, затова я наричат още кръгова алопеция. Специалистите предполагат, че тя е автоимунно заболяване. Знаят, че се развива бързо, в четири стадия, като се наблюдават случаи на самоизлекуване, но и на рецидиви. Причините за появата й не са изцяло изяснени. Доказано е, че голяма роля играят генетичните фактори. Повечето хора, които страдат от алопеция имат роднини със същия проблем.

Чести отключващи фактори за кръговата алопеция са: силен стрес, психична травма, ендокринно заболяване, витилиго, хроничен хепатит, пернициозна анемия.

Цикатрична алопеция

Хората, които страдат от този тип алопеция, обикновено имат заболяване на кожата – lichen planus или lupus erythematosus. Косата им започва да пада и да оредява, защото се е развила инфекция, увреждаща фоликулите.

Телогенен ефлувиум или дифузен косопад

При него косата оредява равномерно – на темето, в задната част на скалпа, отстрани. Причините за появата му могат да бъдат наистина много:

  • проблеми с щитовидната жлеза и хормонални проблеми;
  • инфекция на скалпа;
  • физически/емоционален стрес (включително бременност и раждане);
  • недостиг на желязо;
  • прием на определени видове лекарства.

При телогенния ефлувиум няма как да възстановите косата си, ако не откриете същинския проблем, провокирал появата на този вид алопеция, и не го отстраните. После, или успоредно с това, може да се започне терапия, стимулираща растежа на косата и заздравяването на косъма.

Не лекувайте симптомите, лекувайте причините за появата на косопада, като ги комбинирате със стимулиращи растежа на косата терапии. Помнете, че колкото по-бързо вземете адекватни мерки, толкова по-лесно ще бъде възстановяването на косъма. Не губете време в паника. Консултирайте се с лекар и действайте.

Прочетете още:
6 билки против косопад
Здравата коса значи здрава храна

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top