Брекетите

при децата

За съжаление, повечето хора не израстват с натурално прави зъби. Носенето на брекети е част от детството на мнозина, но все още то е една необширна тема, за която всеобщо не се знае достатъчно. В тази статия ще споделим някои от най-важните неща, които трябва да знаем относно брекетите. Това включва как да разпознаем нуждата от тях, както и кога е добре да го направим. Ще се опитаме също така да ви запознаем с това какво да очакваме от носенето на брекети за да ви подготвим за някои от препятствията и трудности по пътя.

Как да разберем дали са нужни?

Не винаги можем да разграничим дали едни зъби са ясно криви, както и какво точно показва, че са твърде криви и имат нужда от брекети. Има няколко фактора, които могат да ни улеснят в това начинание. На първо време, ако отхапването или дъвченето е трудно за едно дете, това е възможно да се дължи на това, че зъбите не се срещат правилно. Ако детето изгуби зъбите си по-рано от обичайното или продължава да си смуче палеца след 5-годишна възраст, това може да бъде сигнал за неправилно израстващи зъби. Друг по-лесен начин да забележем, че зъбите растат накриво е да следим челюстта на детето, когато то дъвче. Ако се налага да я измества настрани, напред или назад, то детето по този начин подравнява изкривените зъби.

Кога е добре да се прегледаме при ортодонт?

Брекети предимно се носят от деца между 9 и 14 годишна възраст. Те разбира се могат да се носят и след това дори и от възрастни. Носенето на брекети продължава между 1 и 3 години. Деца под 9 годишна възраст също могат да се прегледат от ортодонт за да се предвиди метод на лечение ако такъв е необходим.

Особености в храненето и грижата за брекетите

Съществени промени в хранителните навици обикновено не са наложителни след слагането на брекети. Конкретни храни обаче не се препоръчват докато се носят брекети. Това включва желирани бонбони, дъвки, ядки, твърди плодове и зеленчуци като сурови ябълки и моркови, както и твърди меса. Прекаляването със сладки храни и напитки също не се препоръчва.

Чистенето на брекетите е малко по-различно от миенето на зъбите. То трябва да се случва с леки кръгови движение и след всяко хранене. За брекети също има и специални четки и пасти за зъби, които са по-подходящи.

Заслужават ли си неудобствата?

Не е тайна за никого, че брекетите се считат за неприятни от повечето деца. Те не са особено удобни и трудно се свиква с тях в началото. Постоянното усещане за напрежение или дори болка се преодолява след време, но по-чувствителните деца може да се противят първите няколко седмици. Друг неприятен ефект от носенето на брекетите може да бъде самочувствието на децата. Те може да възприемат външния си вид като по-лош поради брекетите или да имат проблеми с ясното говорене. Този социален фактор често се забравя, но е важно да сме готови и за него. Освен това, дори след свалянето на брекети, поддръжката на изправените зъби трае до живот. Въпреки тези трудности, ние не можем да заменим постоянните си зъби и грижата за тяхното здраве е изключително важна. Слагането на брекети премахва опасността от редица проблеми в устната кухина. Също така, след трудностите, детето ни ще си е заслужило изправените зъби и ще има красива усмивка, с която да може да се гордее.

Прочетете още:
Детските зъби – как да се грижим за тях?
Млечните зъби и ролята им за развитието на детето
Грижа за млечните зъби

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top