- състав и приложение

Мненията за соята са изключително противоречиви – от обявяване за супер храна до тотално отричане. Както винаги, истината е някъде по средата и умерената ѝ консумация може да донесе определени ползи.
Характеристики на соевото брашно
Соевото брашно има най-малко две отличителни характеристики – то се получава не от житно, а от бобово растение и съдържа много висок процент белтъчини – средно 40, но понякога и около 50%.
Процесът на производство включва просушаване на зърната, отстраняване на обвивката и фино смилане. Особено приятен аромат му придава предварителното изпичане на соевите бобчета. Цветът му може да варира от бял през различните нюанси на бежовото и жълтеникавото до оранжево.
На пазара се предлагат обезмаслени, полуобезмаслени и брашна със запазени натурални мазнини. Обезмасленото има по-дълъг срок на годност и за сметка на мазнините в него е по-висок процентът на протеините.
Състав на брашното от соя

  • Изключително високото съдържание на качествен белтък (40-50%) го правят много хранително. В същото време в него липсва глутен.
  • Около 30 – 40% се падат на въглехидратите – почти по равно фибри и захари.
  • Полиненаситени и мононенаситени са повече от половината от мазнините (общо 1 – 2%).
  • Витамини – брашното от соя е източник на витамин А, Е и К1, тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), холин (В4), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6).
  • Минерали – калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, манган, мед, селен, цинк.
  • Биоактивни съставки – изофлавони.

soya1
Сто грама брашно носят средно 330 калории.
Ползи при консумацията на брашно от соя
Високите хранителни качества на соевия белтък и липсата на глутен правят соевото брашно много важно при вегетариански, вегански и безглутенови диети. Богатството от витамини и минерали осигурява пълноценно функциониране на всички жизнени системи.
Изофлавоните са мощни растителни естрогени и се препоръчват при менопауза, както и при други проблемни ситуации с женските полови хормони. В същото време те са отлични антиоксиданти – особено в компанията на витамин С. Смята се, че стабилизират имунитета, повишават плътността на костното вещество, пазят сърдечносъдовата система здрава, а кръвоносните съдове – чисти. На един от тях – генистен – се възлагат надежди за превенция от онкологични заболявания.
Възможни вреди при злоупотреба със соеви продукти
Старата максима, че дозата прави отровата, е валидна и в този случая. Възможните вреди от соята са по няколко линии:
Тя съдържа съставки, които я превръщат в инхибитор на трипсина и пречка за усвояването на белтъчините. Това вече се преодолява по технологичен път при преработката на зърното в брашно.
Изофлавоните, които са много полезни в умерени дози, могат да доведат до хормонален дисбаланс при жените и при мъжете – включително до безплодие и нарушения в работата на щитовидната жлеза, до засилване на дегенеративните процеси на мозъка (Алцхаймер). Особено внимателни трябва да са бременните жени и родителите на малки деца.
Генно-модифицираната соя също е добре да се избягва.
Приложение на соевото брашно
То е изключително добър емулгатор, евтино е и затова намира място в почти всички продукти на хранително-вкусовата промишленост. Прилага се като подобрител и пълнеж не само в тестените изделия, но и в месните.
Вкъщи можете да го използвате като добавка към пшеничното. То придава апетитен розовозлатист цвят на печивата и добър вкус. Може да замества яйцата и млякото. Добре е да знаете, че не бива да разчитате на него за рецепти, които изискват мая, затова пък е отлично за палачинки и други бързи продукти без набухване.
Дали соята ще допълни и обогати менюто ви и ще е ваш приятел – зависи само от вас.
 
Прочетете още:
„Квас“
„Брашно от лимец“
„Ръжено брашно“
 
 
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top