Био, еко и натурален продукт

- какви са разликите и как да ги разпознаете?

Определения като „био“, „еко“ и „натурален“ не се разграничават ясно от много потребители, а това ги прави лесна жертва на недобросъвестни производители и търговци. Как да се ориентирате и да се предпазите от покупката на продукти-ментета, които не само ви струват скъпо, но понякога могат и да ви навредят?
Кой продукт е био?
Според нормативите у нас и в ЕС, това е

  • селскостопанска продукция, отглеждана върху чиста почва при максимално щадене на околната среда – без изкуствени торове, без използване на пестициди, хормони, антибиотици (при животните) и т. н. Тя трябва да е свободна от ГМО и по време на нейното съхранението да не се прилагат вредни за здравето химикали.

Преди фермата да получи право да използва знака за биопродукт, тя преминава през преходен период от около 3-4 години. През този период и през целия цикъл на производство е контролирана от оторизирана сертифицираща организация.

  • Промишлен продукт, произведен изключително на базата на суровина от сертифицирани ферми. В процеса на производството му не се използват технологии и съставки, опасни за човешкото здраве и околната среда. Не се изпитва върху животни. Опаковката е от рециклиращи се материали.

Качествата на биопродуктите се удостоверяват от щемпела на сертифициращата организация, която неотлъчно следи и контролира производствения процес от произхода на суровината до опаковането и пласмента.
В Европа освен „био“, за означаване на чисти продукти се използва и „органик“. А на немската биокозметика можете да срещнете надписа „naturkosmetik“. Името идва от първите сертифицирани продукти от преди около половин век.
eco1
Кой продукт е натурален?
Биопродуктите са натурални. Но обратното не е вярно.
Всяко изделие на базата на растителни съставки, без синтетични добавки и с минимална обработка, е натурално. Как са произведени използваните растения, не се контролира.
Изключение е натуралната козметика, сертифицирана от френската организация EcoCert. Когато видите натурален продукт с нейн щемпел, означава, че той е от 95% натурални суровини като поне 50% от тях идват от сертифицирани биоферми.
Кой продукт е еко?
Най-общо – екопродукти са тези, произведени в екологично чист район или на базата на суровини от екологично чист район. Еко обикновено са събираните диворастящи растения, плодове, гъби и билки. Това, че отглеждате определени култури в такъв район, не ги прави био, ако не следвате принципите на биологичното земеделие.
Затова дори и да пише на етикета, че храната, текстилът или козметиката е еко, все още не означава нищо. Разбира се – отново има изключения. Когато вече споменатият EcoCert работи по стандартите на френската професионална асоциация за екологична и биокозметика Cosmebio, то „екокозметика“ ще рече, че най-малко 50% от растителните съставки са с произход от сертифицирани стопанства.
Понеже биологичното (органичното) земеделие се осъществява върху чиста почва с щадящи природата методи и средства, то винаги е екологично.
Ако сте готови да плащате повече за качествени и безопасни сертифицирани продукти, направете си труда да четете внимателно етикетите. Когато въпреки твърденията, че изделието е био, натурално или еко, от опаковката отсъства знакът на конкретната сертифицираща организация, по-добре не купувайте.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top