Белият равнец 

– приложения и ползи
Белият равнец

Белият равнец е широко разпространена и добре позната билка. Расте по пустеещи земи, край пътища и пасища, оцелява на бедни и сухи почви в Америка, Азия и Европа. Историята на употребата му започва (според археологическите находки) преди 50-60 000 години. Латинското му име Achillea millefolium напомня, че е прилаган за лекуване на бойни рани още от полубожеството Ахил. Роднина е на лайката и хризантемата. Използват се младите листа и цветовете (от юни до септември).

Състав и действие

Основните растителни химикали, откривани в белия равнец, са масла като цинеол, евгенол, камфор, азулен и горчиви вещества като танините. Богат е на салицилова киселина, изовалерианова киселина, калциеви соли, стероли и флавоноиди и др. На тях билката дължи важните си лечебни свойства:

  • противовъзпалителни;
  • антисептични;
  • отхрачващи;
  • диуретични;
  • потогонни;
  • стягащи (стипчивост);
  • стимулиращи образуването на тъкан при нараняване и др.

Основни приложения на белия равнец

Билката се използва за храна на животни и хора. През пролетта и ранното лято свежите млади листенца придават хрупкавост и пикантен, леко горчив вкус на салатите. Но основната ѝ употреба е като лечебно растение в различни случаи:

За лекуване на открити рани

Това е главното приложение на белия равнец през вековете. Той спира кървенето и съдейства за коагулацията на кръвта и затварянето на раните. Стяга, действа антисептично, антимикробно и противовъзпалително, стимулира образуването на нова тъкан и заздравяването на раните. Полезен е при порезни и разкъсни наранявания, ожулвания, изгаряния, синини и обриви, ухапвания от насекоми.

За подобряване на циркулацията на кръвта

Белият равнец разширява капилярите и активира кръвоснабдяването. То пък подобрява снабдяването на тъканите с кислород и хранителни вещества и стимулира общото телесно здраве. Приемът на билката помага при застойни състояния и разширени вени. Смята се, че е полезна при високо кръвно налягане.

За подкрепа на стомашно-чревния тракт и храносмилането

Използва се за профилактика и лечение на диспепсии и язви. Заздравява, укрепва и тонизира стомашно-чревните лигавици. Антиспазматичните му свойства отпускат гладката мускулатура на стомаха и червата. Повлиява отделянето на жлъчен сок и солна киселина.

За защита на женското здраве

Основното приложение на белия равнец в случая е за регулиране на месечния цикъл. От една страна, стимулирайки мускулната активност на матката, провокира настъпването на менструацията при аменорея (липса на менструация). От друга – регулира тежкото кървене и облекчава спазмите.

Белият равнец се използва още при настинки, кашлица, възпалени дихателни пътища и треска; при сърцебиене, за успокояване на  нервната система и при някои неврологични състояния, за релаксация на мускулите, при зъбобол и др.

Обикновено билката се прилага като прах, тинктура, етерично масло или чай, в мехлеми. Използва се локално и за вътрешен прием.

Белият равнец

Приложение в козметиката

Етерично масло или екстракт от бял равнец се влагат в различни козметични продукти. Ценни за кожата са свойствата му да подобрява кръвоснабдяването и храненето ѝ, да потиска развитието на микробите и възпаленията, да облекчава раздразненията и да стимулира зарастването на пъпките и лезиите. Особено желана е способността му да изличава белезите.

Прилага се при екземи и други кожни заболявания. Смята се, че осигурява антиоксидантна защита. В продуктите за коса той успокоява раздразнения скалп и ускорява растежа на косъма.

Някои хора проявяват чувствителност към белия равнец, затова не си го назначавайте сами. Той може да ви навреди, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта или други медикаменти. Преди употребата му винаги се консултирайте с лекаря си.

Прочетете още:
„Жълт кантарион – ползи“  
„Лайката – ползи“  
„Ехинацеята – имуностимулатор и естествен антибиотик“  

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top