Без бълхи и кърлежи

по домашните любимци

Свикнали сме да мисли, че и ние, и домашните ни любимци сме заплашени от кръвосмучещи насекоми – кърлежи, бълхи, комари и други – най-вече през пролетта, когато е влажно. Истината е, че макар и тогава да е пикът им, те могат да ни изненадат по всяко време – включително в зимните студове – особено бълхите, които спокойно си живеят в топлите ни домове.

Основни правила в предпазването на домашния любимец от паразити

Те са често коментирани и се знаят добре. Важно е обаче да се спазват:

  • вземете мерки за защита на домашните любимци от бълхи, кърлежи, комари и др. преди опаразитяването;
  • използвайте препарати и/или нашийници, препоръчани от ветеринарен лекар точно за вашето животно. Той ще ви каже и за какъв срок действат те;
  • ако се налага, освен формули за външно приложение и нашийници, осигурете и таблетки за вътрешен прием;
  • не използвайте препарати от предната година, без да погледнете срока на годност. Ако са отворени, директно ги изхвърлете;
  • продуктите, предназначени за кучета, може да са опасни за котките;
  • нашийникът носи опасност за свободно разхождащите се котки – може да увиснат на него и да не могат да се откачат;
  • домашно забърканите репеленти според съставките си могат да са не по-малко рискови от купешките, консултирайте се с лекар;
  • преглеждайте внимателно домашния си любимец след всяко излизане. Имайте предвид, че преди да се запие, кърлежът е много дребен и се движи бързо. Не е рядкост да падне от кучето или котето и да се покатери по вас или децата ви;
  • унищожавайте измъкнатите кърлежи, като ги изгорите.

Профилактиката изисква добра поддръжка на целия дом

Наложително е да се погрижите не само за животното, но и за дома и двора. Периодичното пръскане за вредители е задължително. Попитайте във ветеринарната или агроаптеката за подходящ препарат. Консултирайте се по кое време е най-подходящо да обработите площите, за да не пострадат пчелите. Имайте предвид, че обикновено инсектицидите са предназначени за възрастните насекоми и ларвите им и рядко засягат яйцата. Това означава, че едно пръскане на големи периоди вероятно няма да е достатъчно.

Бълхите се забелязват трудно – освен ако не станат толкова много, че домашният ви любимец непрекъснато да се чеше, да се виждат ухапванията им като червени точици или изпражненията им на местата, където животното се задържа по-дълго. Имайте предвид, че паразитите можете да внесете вкъщи и вие самите. Женската снася десетки яйца всеки ден. От яйцата се излюпват ларви, които се крият във фугите в пода, под мебелите, под и в ръбовете на килимите, в постелките. Ларвите се превръщат в какавиди и до няколко седмици от снасянето първото поколение бълхи се разселва из дома ви.

Затова е много важно да почиствате внимателно с прахосмукачката, след което да минавате пода с подходящ почистващ препарат и топла вода. Бъдете много прецизни, особено ако вече сте забелязали нашествениците. Перете често постелята на домашния си любимец. Снабдете се с пудра, която можете да поръсите по критичните места – дори в леглото си.

Борбата ще е с променлив успех и ще изисква търпение.

Последици от опаразитяване с бълхи и кърлежи

Въпросът съвсем не опира само в сърбежа, който изпитва опаразитеният домашен любимец. Външните паразити са носители на бактерии и вируси, причиняващи сериозни инфекциозни заболявания (лаймска болест, ерлихиоза и др.) не само у животните, но и у хората. Поглъщането на бълха може да доведе до заразяване с тения. Някои кучета и котки развиват алергичен дерматит от ухапванията им.

Предотвратяването на опаразитяването на домашните любимци е целогодишен ангажимент. Профилактиката в случая пази не само здравето на животното, но и вашето собствено. Не я подценявайте!

Прочетете още:
„Домашният любимец – дали да го отглеждате на двора“

„Поддръжката на козината на домашния любимец“
„Как да отглеждате куче и котка заедно“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top