Антоцианини

и антоцианидини

Защо да ядем тъмни плодове и зеленчуци?

Антоцианините и антоцианидините са растителни химикали със сходни характеристики, действие и употреба, но с различна химическа формула. И двете групи са пигменти, на които се дължи окраската на червените, сини и виолетови цветя, листа, плодове и зеленчуци, като цветът зависи и от специфичното им рН. Те са част от голямото семейство на флавоноидите. Открити са над 600 вида от тях и това обяснява огромното, фино нюансирано цветово разнообразие сред растенията. Разбира се, в природата нищо не е самоцелно. Антоцианините и антоцианидините се синтезират, за да осигурят по-добро опрашване и разпространение на семената, като защита срещу вредители и за по-добра устойчивост към неблагоприятните фактори на средата (UV, суша, студ).

Храни, съдържащи антоцианини и антоцианидини

Те са много и са лесно достъпни. Къпини, малини, ягоди, череши, боровинки, патладжани, сини сливи, тъмно грозде, лилави моркови, тъмни чушки, червено зеле, лилав карфиол, нар, червен лук, касис – всички съдържат полезните багрила. При това са източник не само на антоцианини и антоцианидини, а на широка гама хранителни вещества – витамини, минерали, фитонутриенти, фибри, плодова захар и т. н. Консумирането им прави диетата ви здравословна и допринася за балансирането ѝ. Обърнете внимание, че в повечето случаи полезните пигменти са съсредоточени в кората и външните части на плодовете и зеленчуците. Затова ги измивайте добре и по възможност не ги белете.

Тъмните и червени плодове и части от растения са използвани от народната медицина в различните краища на света от край време. Макар и за самите антоцианини и антоцианидини да не се е знаело нищо, червените, сините, лилавите и тъмните храни са се използвали като лек срещу чернодробни проблеми, инфекции, високо кръвно, нарушения на зрението, тревожност, умора, диария. Препоръчвали са се за подсилване на кръвта и подобряване на кръвообращението, увеличаване на енергията и т. н.

Антоцианините, антоцианидините и човешкото здраве

През последните години тези фитохимикали будят сериозен изследователски интерес. Макар да са необходими още много изследвания, от досегашните резултати се смята, че те са мощни антиоксиданти, които пазят клетките от увреждане и действат като превенция срещу:

 • високо кръвно налягане, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания;
 • нарушен имунитет;
 • диабет;
 • неврологични разстройства (Алцхаймер, деменция);
 • влошаване на познавателните функции, проблеми с паметта и концентрацията;
 • влошаване и загуба на зрението;
 • различни видове рак;
 • умора и лошо възстановяване;
 • затлъстяване и т. н.

За някои видове са установени и други терапевтични ефекти, освен антиоксидантната защита. Така нареченият делфинидин (антоцианидин) е добре известен с борбата с меланомните клетки, лечение на инфекции със стафилококус ауреус, използва се също като източник на имуносупресивни активни съставки и др.

Антоцианиновите изолати и богатите на антоцианини смеси от биофлавоноиди могат да:

 • осигурят защита от увреждане на ДНК и от липидна пероксидация;
 • повлияят на  естрогенната активност (променяща развитието на хормонозависими симптоми на различните заболявания);
 • регулират производството на ензими и усвояването на хранителните вещества;
 • ускорят производството на цитокини, като по този начин регулират имунния отговор;
 •  проявяват противовъзпалителна активност;
 • намаляват пропускливостта и чупливостта на капилярите и да укрепват мембраната им и т. н.

Въпреки че науката тепърва ще отговаря на много въпроси, свързани с антоцианините и антоцианидините, благотворното им влияние върху човешкото здраве е безспорно. Консумирайте от червено-оранжевите, сини, лилави и тъмни храни поне по три порции седмично. Дори и всеки ден да присъстват на трапезата ви, те само ще обогатят храненето ви  и ще го направят по-здравословно.

Започнете от днес!

Прочетете още:
„Свободните радикали и антиоксидантите“

„Антиоксидантите – и тяхната роля“
„Каротеноидите – ползи за здравето и красотата“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top