Алергия или хранителна непоно-симост

- как да ги разпознаем?

Хранителните непоносимости, които разгледахме в първата част на тази публикация, са част от голямата група на нежеланите реакции към храните. Другата част са хранителните алергии. Те често се бъркат – дори от лекари. А е много важно да се различават, защото от това може да зависи дори животът ви – без преувеличение.
Прилики и разлики между хранителна непоносимост и хранителна алергия

  • И двете състояния се предизвикват от консумацията на определени храни. Разликата е, че при хранителния интолеранс става дума за влошено или невъзможно разграждане на определена съставка в храната от храносмилателната система.

При хранителната алергия реакцията идва от имунната система, която се отнася към безвредни вещества в продуктите като към заплаха за здравето и живота на организма, и произвежда съответните антитела срещу тях.

  • Времето на реакция е много различно. При хранителните непоносимости са необходими часове – до два-три дни – за да се появят оплаквания. Положението не е животозастрашаващо. При алергията реакцията е светкавична и за минути може да настъпи дори анафилактичен шок, водещ до задушаване и смърт, което пък изисква оказване на незабавна помощ на пострадалия.
  • Количеството на консумираната храна при алергичната реакция е без значение – може да става дума даже само за следи от веществото – алерген. При интолеранс колкото по-малко е количеството на консумирания продукт, толкова по-лека е симптоматиката.

hranitelni_alergii2

  • Ако кожните тестове са отрицателни за алергия към определена храна, значи страданията ви се дължат на хранителна непоносимост към нея.
  • Разпространението на хранителните алергии е много по-ниско – до около 4% за Европа. При това обикновено се срещат при бебета и малки деца и бързо намаляват с израстването им.

Лекуват ли се хранителните непоносимости
Ориентир, дали е вероятно да имате хранителна непоносимост към определени храни, можете да получите, като изключите за около 30 дни заподозрените продукти от менюто си. После ги връщайте един по едни. Ако без тях сте се чувствали добре и с връщането им оплакванията ви се подновят, твърде вероятно е подозренията ви да се оправдаят. Но категорична диагноза може да постави само специалист.
Въпреки че принципно не застрашава живота на болния, хранителната нетолерантност силно влошава качеството му. За жалост лечение в обичайния смисъл – хапчета или операция – няма. Има разработени продукти със съответните ензими, които облекчават донякъде ситуацията, но основният и резултатен начин на лечение е строгата диета. Достатъчно е да избягвате храните, съдържащи веществото, с което храносмилателната ви система не се справя, за да се чувствате добре и да живеете пълноценно.
Наистина, това не е лесно, защото се налага изключване на цели групи продукти. Особено сложно е при интолеранс към фруктозата – тя се влага дори в продукти, в които трудно бихте допуснали наличието ѝ, и към хистамина, защото се среща в много храни – от червеното вино, през зеленчуците и плодовете до деликатесните меса и тестените изделия с мая.
Много е важно да не си поставяте сами диагнозата „хранителна непоносимост“ и да не се отказвате самоволно от цели групи храни. Това неминуемо води до недостиг на важни нутриенти, който без лекарска помощ трудно може да бъде контролиран и овладян и може да нанесе големи щети на здравето ви.
Прочетете още:
Статии, посветени на цьолиакията
 „Хранителни алергии – факти“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top