Алергии по време на бременност

- какво да правим

20 – 25% от жените, които очакват бебе страдат от алергии. Може никога преди да не са ви правили впечатление полените и домашният прах. Може да живеете с 2 котки и едно куче и досега да не ви се е случвало дори да кихнете. Това не значи, че сте застрахована от алергия по време на бременността.

Хрема, сърбеж и сълзене в очите, обриви по кожата, затруднено дишане – ако усетите признаците на алергия, веднага се консултирайте с лекаря си.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-pregnant-mother-her-daughter-have-fun-outdoor-image31895178Как да разбера дали съм предразположена към алергии по време на бременност? Всъщност няма как. Обикновено 7 от 8 бременни жени имат проблеми с дишането. Причинита за това не са само полените и домашния прах. Нарастващият корем притиска матката, дишането се затруднява, учестява. Много жени започват да дишат повече през устата, а не през носа. Често се подуват и самите носни проходи.

Имунната система също отслабва по време на бременност и е нормално жените да са по-чувствителни на дразнители, на които не са обръщали внимание преди.

Симптомите на алергиите са различни при всяка бременност. Ако сте имала проблеми с дишането по време на първата бременност, не е задължително те да се повторят и по време на втората.

Как да действам, ако се появят симптоми на алергия?

Първо, вземете превантивни мерки, за да не се появят. Използвайте пречиствател за въздух у дома, докато сте бременна. Сложете антиалергичен калъф за матрак на леглото в спалнята. Купете нови възглавници. Помолете мъжа си или друг близък да се заеме с чистенето на домашния прах. Отстранете животните от дома си за следващите 9 месеца. Не стойте в помещения, в които се пуши.

Второ, ако все пак симптомите на алергия се появят, вземете мерки. Консултирайте се с лекаря си и започнете да пиете антихистамин. Смята се, че той не вреди на плода. Някои лекари добавят, че ако не вземете мерки против алергията, тя може да се окаже по-страшна за детето ви от лекарствата. Затрудненото дишане, например, може да доведе до високо кръвно налягане, а това от своя страна да причини прееклампсия или преждевременно раждане. И това е само едно от възможните усложнения.

Вярно е, че антихистаминът понякога има странични ефекти – например сънливост и усещане за умора. Това не е много приятно, тъй като на вас вече непрекъснато много ви се спи и се чувствате уморена. Но не отлагайте лечението и не се залавяйте сама с него. Има и множество хомеопатични средства за облекчаване на алергии. Консултирайте се с лекаря си. Той ще прецени кое е най-доброто средство за лечение за вас.

Прочетете още:

Превенция при пролетни алергии
Хомеопатия и пролетни алергии
Съвети за облекчаване на сенна хрема

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top