Яйцата

– полезни или не
Яйцата

Яйцата са вкусни и бързи за приготвяне. Почти няма човек, който да не ги обича. Много хора обаче избягват да си хапват често от тях, защото знаят, че са вредни. Истина ли е това? Да видим.

Основното притеснение е, че яйцата повишават холестерола. Но множество изследвания от последните години, доказват, че това не е вярно. Според някои от тях няма пряка връзка между холестерола от храната и холестерола в кръвта. Според други – ако не консумирате достатъчно яйца и месо, тялото ви започва да произвежда повече холестерол от необходимото и това води до здравословни проблеми. Както разбирате, точната истина все още се търси. Но пък ползите от похапването на яйца със сигурност са повече от вредите.

Яйцата са много полезни за очите. Хапването на едно яйце на ден може да предотврати дегенерация на макулата и понижава риска от катаракта. Просто в него се съдържат всички вещества, които са жизненоважни за здравето на очите ни: каротеноиди, лутеин и зеаксантин.

Редовната консумация на яйца оказва влияние върху образуването на кръвни съсиреци и намалява риска от сърдечен пристъп. Това показват проучванията на Харвардското училище за обществено здраве. Едно яйце съдържа шест грама висококачествен протеин и всичките девет незаменими аминокиселини.

Яйцата помагат за регулиране на мозъка, нервната и сърдечно-съдовата система. Причината за това е, че в жълтъка на едно яйце се съдържа около 300 микрограма холин.

Похапването на яйца е полезно за здравето на косата и ноктите. Те са богати на сяра, на витамини и минерали. Засилете присъствието им в менюто си. Особено ако страдате от дефицит на B12 или сяра. Ще видите как косата ви ще започне да расте по-бързо, а ноктите ви ще спрат да се напукват и цепят.

Яйцата са отлична храна за закуска. Едно яйце, филия с масло и сирене и чаша чай ви дават достатъчно енергия, за да не хапвате нищо, докато дойде време за обяд. Това е чудесно, особено ако сте от хората, които не се сещат да изядат един плод между храненията, а наблягат на чипсовете и вафлите, когато усетят глад по никое време.
Яйцата са една от малкото храни, които съдържат витамин D.
Както виждате, няма защо да ограничавате присъствието им в менюто си. Особено сега, по Великден, когато те ще са на всяка трапеза. Похапвайте от тях спокойно и с удоволствие. И разбира се, не прекалявайте, защото всяка крайност е вредна.

Прочетете още:
Хрупайте моркови 
Червената леща
Полезните свойства на клена и кленовия сироп

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top