Ябълковият оцет

- какви са ползите от него?

Ябълковият оцет е сред простичките неща, носещи големи ползи. Но задължително трябва да се уточни, че става дума за живия оцет – този, който прави утайка, а ако го оставите за по-дълго време, ще формира на повърхността си гъба (оцетна майка). Ще го срещнете още като мътен, нефилтриран, нестабилизиран.
Какво представлява ябълковият оцет?
Той е продукт на сложна ферментация, протичаща на два етапа. На първия етап захарта в плодовете (и добавената) се преработва от Saccharomyces cerevisiae в алкохол. После в държаното на топло ябълково вино започва бързо развитие на Acetobacter и те превръщат алкохола в оцетна киселина. За процеса са необходими средно около 60 дни, възможно е времето да се удължи, ако температурата е по-ниска. Точно при втория етап на ферментация се формират антибактериалните и противогъбични свойства на оцета и всички вредни микроорганизми в него загиват.
Богатият биохимичен състав на ябълковите плодове се запазва напълно. Към него се прибавят и веществата – резултат от продължителната ферментация. Така в крайния продукт се съдържат букет биоактивни съставки. Сред тях са органични киселини (оцетна, ябълчена, галова, пропионова, аскорбинова, лимонена, млечна и т. н.),  епикатехини и катехини, полифеноли, ферменти, пектин, аминокиселини, целулоза и др. От минералите в него се откриват желязо, магнезий, калий, фосфор, калций, натрий, мед, цинк, сяра, хлор, флуор, манган, бор, силиций. Той е източник и на почти всички от най-важните витамини – С, Е, А, В1, В2, В6, В12, рутин (витамин Р), бета-каротин. Точно съставките му го превръщат в отличен антиоксидант и на тях се дължат лечебните му свойства.
ocet1
Приложение на ябълковия оцет
Оцетът е ползван и продължава да се ползва като консервант и подправка в кулинарията. Има добро приложение като дезинфектант и почистващо средство в бита. Ако напръскате с него плевелите, скоро ще умрат, но внимавайте много за полезните растения – те също могат да станат жертва.
При боядисване стабилизира цвета на боядисваните тъкани (и на яйцата). Има отлични дезодориращи (обезмирисяващи) свойства и се използва както за премахване на нежелани миризми в кухнята и дома, така и при силна телесна миризма. От край време лечителите го използват за облекчаване на различни страдания и за укрепване на здравето.
Какви ползи носи ябълковият оцет
Намалява нивата на кръвната захар
От една страна това се случва, като се увеличава чувствителността към инсулина и се намалява инсулиновата резистентност (между 19% и 34% според типа диабет). От друга – забавя се разграждането на сложните въглехидрати до прости, което забавя и постъпването на нова доза глюкоза в кръвта.
Прекаленото консумиране на ябълков оцет обаче води до рязко понижаване на кръвната захар и хипогликемична криза. Затова бъдете внимателни.
Намалява нивата на лошия холестерол
Смята се, че ефектът идва от действието на пектина, който пречи на усвояването на холестерола от храната още в червата. На полифенолите (хлорогенова киселина) се приписва свойството да потискат окисляването на LDL (липопротеин с ниска плътност), което пък намалява опасността от формиране на плаки по стените на съдовете. Освен това ябълковият оцет понижава кръвното. Така осъществява профилактика на сърдечносъдовата система.
При тестове с ябълков оцет при животни е доказано намаляването на нивата на триглицеридите и LDL.
Още за ябълковият оцет четете в „Приложения на ябълковият оцет – кога може да бъде полезен и кога вреди?“
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top