Щитовидната жлеза

- признаци за проблеми
Щитовидна жлеза

Признаци за проблеми с щитовидната жлеза – как да ги познаете?

Щитовидната жлеза се намира под ларинкса (гръкляна) и над ключиците. С двете си части, разположени около трахеята, тя прилича на пеперуда. Произвежда така наречените тиреоидни хормони, които се включват в много жизнени дейности – от развитието на мозъка при децата до основни метаболитни процеси, разпределението и оползотворяването на енергията. Затова всяко отклонение във функцията ѝ се отразява забележимо на здравето и благополучието ви.

Сред най-честите заболявания са хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, тиреоидит на Хашимото и други. Някои от най-типичните симптоми са:

Промяна в теглото без съзнателни усилия

Забележимото напълняване или отслабване, без да сте променили нищо в храненето и физическото си натоварване, често е признак на проблеми в секретирането на хормони от щитовидната жлеза. Увеличената секреция ускорява метаболизма и води до отслабване. Намалената – до забавянето му и съответно до напълняване.

Постоянна умора

Влошеният сън, липсата на енергия и мускулната слабост ви карат да изпитвате постоянна умора. Усещате се изтощени.

Тревожност и раздразнителност

Тиреоидните хормони влияят върху психическото ви здраве. Повишените им нива (хипертиреоидизъм) ви правят тревожни, раздразнителни, нервни. Намалените (хипотиреоидизъм) – обратно – сънливи, апатични, водят до депресивни състояния.

Загуба на усещане за топлинен комфорт

Постоянно ви е топло или зъзнете и никога не ви е комфортно. При повишена чувствителност към топлината вероятно имате свръхактивна щитовидна жлеза и страдате от хипертиреоидизъм. При ленива с ниски нива на произвежданите хормони развивате непоносимост към студа.

Нередовен цикъл и проблемна бременност

Причиняват се от дисфункции в работата на щитовидната жлеза и в двете посоки – както при свръхпроизводство, така и при намалено производство на хормоните.

Промени във външния вид

Косата може да стане слаба или груба, суха и чуплива или пък да изтънее и да започне да пада по много причини. Така е и с изтъняването и повишената дразнимост на кожата, отоците около ставите, подпухването на лицето, подуването в основата на шията. Но ако те се случват заедно с някои други признаци за проблемна щитовидна жлеза – например промените в теглото – логично е да поискате консултация от специалист.

Други симптоми и последици

При свръхактивност (хипертиреоидизъм):

  • мускулна слабост и треперене
  • увеличена щитовидна жлеза (гуша)
  • проблемно зрение и дразнене в очите
  • диария.

При недостатъчна активност (хипотиреоидизъм):

  • отслабване на паметта и затруднена концентрация
  • дрезгав глас
  • мускулни болки
  • запек.

 

Симптомите при дисфункция на щитовидната жлеза са подобни на тези на много други заболявания, както и с промените при остаряването. Доста от тях са сходни в двата случая. Проявата им зависи от тежестта на отклоненията в производството на хормоните и от общото състояние на пациента: промени в апетита; нарушен сърдечен ритъм и промени в пулса; промени в изпотяването (намаляване или увеличаване); намаляване на сексуалната активност; забавен растеж и развитие при децата и др.

Ясно изразени са промените във визията – влошено състояние и растеж на ноктите, суха, люспеста, бледа или сърбяща кожа, сърбящ сух скалп и пърхот, ускорено падане на косми по цялото тяло, изтънели или липсващи вежди, обриви в кожните гънки, изпъкнали очи и др.

Щитовидна жлеза

Възли на щитовидната жлеза

Те не дават такива явни сигнали за съществуването си като хипертиреоидизма и хипотиреоидизма. Обикновено се откриват случайно при образна диагностика за други състояния. Понякога можете да ги напипате сами, да забележите подуване или пък лекарят ви да открие бучка.

Добре е от време на време да се вглеждате в тази зона на шията, защото ранното им откриване ще намали силно риска от развитие на свръхактивност, както и евентуално онкологично заболяване. Оглеждайте се с наклонена назад глава. Помогнете си, като пийнете вода – при преглъщането търсете издутини или изпъкналости в областта на жлезата над ключицата.

Не бива да се вманиачавате в опитите да диагностицирате сами щитовидната си жлеза – веднъж защото това е работа за специално обучени медицински специалисти. Диагностицирането ѝ се базира не само на физически преглед, но най-вече на кръвни изследвания и образни тестове. Втори път – животът в постоянен страх дали не сте се разболели ще ви разболее наистина – психически със сигурност.

Затова търсете медицинска помощ при всяко забележимо отклонение в състоянието ви и ходете на профилактични прегледи!

Прочетете още:
Болести, от които се пълнее – вижте кои са
Справяне с хормоналния дисбаланс – дневен режим
Стрес и тревожност и връзката им със съня

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top