Ще се откаже ли бебето

- само от еднократните пелени?

Малкото ви бебче отдавна е прехвърлило половината годинка. Седи стабилно, тренира изправяне от всяко положение и настоява да го държите за ръце, за да оглежда света, крачейки. Близки, приятели и роднини започват да ви питат, дали вече го слагате на гърне и с какъв успех.
Кога е подходящото време да свалите еднократната пелена?
По-възрастните биха казали – колкото по-рано, толкова по-добре. Най-популярното мнение е, че това е добре да се случи около средата на втората годинка. Има майки, които оставят чедото си си с еднократна пелена и след третата.
За доста от децата около края на втората годинка отказът от пелените е лесен и бърз. На тази възраст много силен стимул за тях е да бъдат като големите. Разбират какво очаквате от тях, вече си казват, до голяма степен контролират физиологичните си нужди. При някои това се случва най-напред денем. При други дългите сухи периоди се появяват първо през нощта. Оставете нощната пелена толкова дълго, колкото се налага.
Ако пропуснете подходящия момент, може да се окаже, че детето започва да брани пелените си упорито и се въздържа от изхождане по цели дни – докато отстъпите и му поставите еднократна пелена. При някои това продължава доста след третата година, понякога дори след четвъртата. В такъв случай няма защо да водите война с него, потърсете квалифицирана помощ.
pampers
Кога и как да сприятелите бебето с гърнето?
Ако търсите ясни признаци, кога можете да запознаете бебчо с гърнето, то моментът, в който той вече седи устойчиво, е напълно подходящ. Оставете гърнето в стаята, дайте му време да свикне с него, да го изследва и опознае. Ако до този момент не сте правили опити да издържате детето и то си е вършело работата необезпокоявано в памперса,  искането ви да ползва гърнето по предназначение ще е напълно неразбираемо.
Въоръжете се с търпение. Вземайте го с вас в тоалетната, за да разбере какво точно очаквате от него. Показвайте му как любимата му кукла (мече, зайче) използва гърнето. Изразявайте ясно одобрението си, когато – дори случайно – свърши очакваната работа. Улеснете го, като го поставяте на гърнето в моментите, в които обичайно пълни памперса или когато забележите ясните признаци, че това предстои.
Постоянствайте, но бъдете и гъвкави. Ако детето преживява труден момент поради разболяване, никнене на зъби или по други причини, и гърнето само увеличава напрежението, отстъпете за кратко.
pampers2
Бъдете умерени в натиска си. Не формирайте у малкия човек отрицателни емоции, свързани с гърнето. Това само ще затрудни процеса. Накарайте поотрасналото бебе да разбере, че да остава чисто и сухо е важно за първо за него и после за вас. Добре е да не изхвърляте изпражненията в тоалетната чиния, когато съкровището ви ви гледа. Някои деца се ужасяват, че част от тях изчезва по такъв начин и предпочитат да се стискат.
Отказът от еднократните пелени не е праволинеен процес. Често се случва уж наученото на гърне дете да се връща към старите си навици или да цапа гащичките, улисано в игра. Изразявайте огорчението си, че това се е случило, но не крещете и не го наказвайте. Дайте му време да съзрее и постоянствайте в усилията си с гърнето.
Не се притеснявайте, ранните опити да свалите еднократните пелени няма да увредят бебето ви по никакъв начин.
Прочете още:
„Пелени“

 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top