Щастието при котките

- как го изразяват?
Щастието на котките

Отглеждането на домашен любимец се изразява в редица грижи за тяхното добро физическо състояние и спокойствие. Но освен нас да ни радва и изпълва с любов, можем ли да сме сигурни, че котката ни ни обича по същия начин? Как да разберем дали котката ни е истински щастлива в своя дом и какво можем да направим за да я накараме да се чувства по-комфортно и приятно около нас? В тази статия ще разгледаме някои от ясните знаци, по които можем да разберем това, както и най-добрите методи, с които да подобрим настроението на домашния ни любимец. Разбира се котките са много различни една от друга по своя характер, но специалисти откриват някои общи точки, които оказват подобно влияние на емоционалното състояние на целия вид.

 

Знаци на щастие

За разлика от кучетата, движението на опашката на котката се интерпретира по различен начин. Бързото размахване не е типичен знак на щастие, вместо това – когато котката е доволна, тя ще движи опашката си ритмично и бавно. Мъркането, всички знаем, че е сигурен сигнал, който котките издават когато са щастливи. Но дневните им навици могат да бъдат също толкова показателни. Всякакви ирегулярности в храненето, изхождането, къпането и спането им могат да са знак за неспокойствие на физическо или емоционално ниво. Когато котката е щастлива, нейния интерес от средата ѝ е премерен. Котката да бъде игрива, да търси компанията ни и да гледа директно в очите ни, докато мяука също е добър знак. Колкото и да не ни е любимо, слюнкоотделянето е още един положителен признак. Това котката да ни олигави докато я галим означава, че тя е щастлива.

 

Езикът на тялото е важен

Котките, подобно на хората, също имат език на тялото, който разкрива вътрешния им свят. Ако те често релаксират и са отпуснати около нас, това означава, че ни имат доверие. Ако лежат на една страна, с разкрито коремче, това е още по-показателно за тяхното задоволство. Очите са друг разкриващ фактор. Ако те са леко притворени, без напрежение в клепачите и без да са ококорени и на щрек, то домашния ни любимец е в добро благоразположение. Бавното мигане е друг котешки навик, когато са щастливи. Ушите на щастливата котка са типично насочени нагоре и леко напред.

Щастието на котките

Как да я направим по-щастлива

Котките могат да бъдат доста претенциозни животни. Те изглеждат темпераментни понякога и е трудно да предвидим в какво настроение ще бъдат. Все пак, има сигурни методи, които можем да пробваме за да ги умилостивим и зарадваме. Домашния ни любимец би се зарадвал на някои от следните предложения:

  1. Уморената котка е щастлива котка. Животни като нея се чувстват по-добре когато имат физическа активност в ежедневието си. За разлика от кучетата, котките ще се задоволят и с няколко играчки за гонене вкъщи, както и подходящи места за драскане и подостряне на ноктите.
  2. Котешката трева може да бъде подходящо решение за моментите, когато котката ни е сякаш извън контрол. Това растение е безвредно и ефектът му преминава, но иначе действа почти като наркотик на щастието за котките.
  3. Последният съвет, има потенциала или да ни затрудни или много да ни зарадва. Животните обичат да имат приятели. По този начин, когато ние сме навън през деня, котката ни няма да бъде самотна и да скучае. Втора котка може да бъде точно това, от което нашия домашен любимец се нуждае най-много.

Прочетете още:
Зъбите на котките
З котешки тайни
Социализация на котката

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top